Duurzame tuin ’t HarenHuis

#onzebuurt is de naam van het activiteitenprogramma in De Haren, activiteiten van én voor buurtbewoners. We sluiten aan bij activiteiten die er al zijn in de wijk en kijken welke initiatieven bewoners nog samen met ons zouden willen oppakken. Een van de initiatieven is de inrichting van de tuin bij buurtkamer ’t HarenHuis; dé nieuwe ontmoetingsplek aan de Vierde Haren 59.

Onderhoud door vrijwilligers

Met de overhandiging van een schop droegen medewerkers Patrick en Joost van de WeenerXL symbolisch de zorg voor de tuin over aan buurtbewoners Toos en Jolanda; beiden gezegend met een paar groene vingers en als vrijwilliger actief in buurttuin ’t Harenhofje. 

Duurzame tuin

De duurzame tuin is een initiatief van Zayaz medewerker Sarie: “Met deze duurzame tuininrichting willen we bewoners op een laagdrempelige manier bekendmaken met het begrip duurzame tuin. Binnenkort komen de informatiebordjes waarop tips staan waarmee mensen in hun eigen tuin aan de slag kunnen.” In het ontwerp is rekening gehouden met de afwatering en opvang van regenwater. In de tuin staan planten die verschillen in hoogte, bloeitijd én bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Het zogeheten bosstrooisel – de zwarte toplaag onder de planten – bestaat uit gecomposteerde bladeren van de gemeentelijke verzamelplekken. “Zo zijn we ook nog eens circulair bezig”, lacht werkvoorbereider Joost van WeenerXL.

Ook aan de dieren is gedacht: bijen ‘landen’ in het insectenhotel en er komt al regelmatig een koolmeesstel kijken of de tuin een fijne nestplek zou kunnen zijn. 

Verbinden

Nicole, die vanuit 5V Management voor Zayaz samen met bewoners het programma #onzebuurt vorm geeft, ziet de tuin als een mooie kans om initiatieven en bewoners ‘aan elkaar te knopen’. Vanochtend nam bewoner Diny al de rol van gastvrouw op zich en zorgde voor koffie en thee (bij de worstenbroodjes die Joost en Patrick meebrachten). Toos en Jolanda namen de instructie voor het onderhoud in ontvangst. En Nicole maakte een praatje met bewoner Marianne, die vast en zeker ook te porren is voor activiteiten in ’t HarenHuis of in de buurt. Zo komt alles mooi bij elkaar: zaadjes planten … en dan oogsten.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten in De Haren? Volg onze pagina op Facebook (De Haren heeft het).

De Haren - Actueel icon

Nieuws

Laatste nieuwsberichten

  • De Haren
  • Renovatie
april 2023

Renovatietrein dendert door

De renovatietrein dendert door. De renovatie en verduurzaming van zo’n 250 woningen is een feit.
Na de zomer start fase 3. Bewoners van de 68 woningen aan de Eerste Haren en Ploossche Hof hebben bijna allemaal al hun keuze kenbaar gemaakt. Het ziet ernaar uit dat iedereen meedoet aan de verduurzaming. Top!

  • Derde Haren
  • Gebiedsontwikkeling
april 2023

Bezoek in ’t HarenHuis

Charlotte Beukeboom, kersverse bestuurder van Zayaz, is nieuwsgierig naar De Haren. ’t HarenHuis aan de Vierde Haren 59 is de nieuwe ontmoetingsplek voor bewoners en professionals die werken in de wijk. Nieuwsgierig naar wat er allemaal gaande is in De Haren brachten kersverse bestuurder van Zayaz Charlotte Beukeboom en bestuursecretaresse Chantal van Delft een bezoek aan […]

  • De Haren
  • Gebiedsontwikkeling
januari 2023

2022 – een terugblik

Er zijn dit jaar mooie, duurzame stappen gezet in De Haren. We hebben hard, met veel plezier én grensontkennend samengewerkt en mooie duurzame stappen gezet dit jaar. Daarvoor dank aan al onze partners en bewoners in de wijk. Klik op ‘Lees meer’ en bekijk de video.