Duurzame tuin ’t HarenHuis

#onzebuurt is de naam van het activiteitenprogramma in De Haren, activiteiten van én voor buurtbewoners. We sluiten aan bij activiteiten die er al zijn in de wijk en kijken welke initiatieven bewoners nog samen met ons zouden willen oppakken. Een van de initiatieven is de inrichting van de tuin bij buurtkamer ’t HarenHuis; dé nieuwe ontmoetingsplek aan de Vierde Haren 59.

Onderhoud door vrijwilligers

Met de overhandiging van een schop droegen medewerkers Patrick en Joost van de WeenerXL symbolisch de zorg voor de tuin over aan buurtbewoners Toos en Jolanda; beiden gezegend met een paar groene vingers en als vrijwilliger actief in buurttuin ’t Harenhofje. 

Duurzame tuin

De duurzame tuin is een initiatief van Zayaz medewerker Sarie: “Met deze duurzame tuininrichting willen we bewoners op een laagdrempelige manier bekendmaken met het begrip duurzame tuin. Binnenkort komen de informatiebordjes waarop tips staan waarmee mensen in hun eigen tuin aan de slag kunnen.” In het ontwerp is rekening gehouden met de afwatering en opvang van regenwater. In de tuin staan planten die verschillen in hoogte, bloeitijd én bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Het zogeheten bosstrooisel – de zwarte toplaag onder de planten – bestaat uit gecomposteerde bladeren van de gemeentelijke verzamelplekken. “Zo zijn we ook nog eens circulair bezig”, lacht werkvoorbereider Joost van WeenerXL.

Ook aan de dieren is gedacht: bijen ‘landen’ in het insectenhotel en er komt al regelmatig een koolmeesstel kijken of de tuin een fijne nestplek zou kunnen zijn. 

Verbinden

Nicole, die vanuit 5V Management voor Zayaz samen met bewoners het programma #onzebuurt vorm geeft, ziet de tuin als een mooie kans om initiatieven en bewoners ‘aan elkaar te knopen’. Vanochtend nam bewoner Diny al de rol van gastvrouw op zich en zorgde voor koffie en thee (bij de worstenbroodjes die Joost en Patrick meebrachten). Toos en Jolanda namen de instructie voor het onderhoud in ontvangst. En Nicole maakte een praatje met bewoner Marianne, die vast en zeker ook te porren is voor activiteiten in ’t HarenHuis of in de buurt. Zo komt alles mooi bij elkaar: zaadjes planten … en dan oogsten.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten in De Haren? Volg onze pagina op Facebook (De Haren heeft het).

De Haren - Actueel icon

Nieuws

Laatste nieuwsberichten

  • Eerste Haren
  • Ploossche Hof
  • Renovatie
april 2024

Oplevering fase 3 gevierd

De derde en laatste fase van de renovatie is een feit. Het geduld van de bewoners van de Eerste Haren en Ploossche Hof werd flink op de proef gesteld. Daar waar buurtgenoten al lange tijd van hun verduurzaamde huis kunnen genieten, waren zij pas jaren later aan de beurt. Gelukkig is hun huis nu ook klaar en kunnen zij ook gaan genieten. Onder andere van de energiekosten, die zichtbaar omlaag gaan.

  • De Haren
  • Gebiedsontwikkeling
april 2024

’t HarenHuis, kom binnen en doe mee!

In april en mei organiseren de Social Work-studenten van Avans een aantal gezellige donderdagen met spelletjes, muziek en natuurlijk een lekker kopje koffie of thee. Gezellig als jullie ook komen!

  • Eerste Haren
  • Ploossche Hof
  • Renovatie
april 2024

Feestje fase 3 oplevering

Bewoners van de Eerste Haren en Ploossche Hof zijn van harte welkom bij het opleveringsfeestje op donderdag 11 april van 15.30 – 17.30 uur bij de parkeerplaatsen ter hoogte van Eerste Haren 44 t/m 54. Tot ziens!