Duurzame tuin ’t HarenHuis

#onzebuurt is de naam van het activiteitenprogramma in De Haren, activiteiten van én voor buurtbewoners. We sluiten aan bij activiteiten die er al zijn in de wijk en kijken welke initiatieven bewoners nog samen met ons zouden willen oppakken. Een van de initiatieven is de inrichting van de tuin bij buurtkamer ’t HarenHuis; dé nieuwe ontmoetingsplek aan de Vierde Haren 59.

Onderhoud door vrijwilligers

Met de overhandiging van een schop droegen medewerkers Patrick en Joost van de WeenerXL symbolisch de zorg voor de tuin over aan buurtbewoners Toos en Jolanda; beiden gezegend met een paar groene vingers en als vrijwilliger actief in buurttuin ’t Harenhofje. 

Duurzame tuin

De duurzame tuin is een initiatief van Zayaz medewerker Sarie: “Met deze duurzame tuininrichting willen we bewoners op een laagdrempelige manier bekendmaken met het begrip duurzame tuin. Binnenkort komen de informatiebordjes waarop tips staan waarmee mensen in hun eigen tuin aan de slag kunnen.” In het ontwerp is rekening gehouden met de afwatering en opvang van regenwater. In de tuin staan planten die verschillen in hoogte, bloeitijd én bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Het zogeheten bosstrooisel – de zwarte toplaag onder de planten – bestaat uit gecomposteerde bladeren van de gemeentelijke verzamelplekken. “Zo zijn we ook nog eens circulair bezig”, lacht werkvoorbereider Joost van WeenerXL.

Ook aan de dieren is gedacht: bijen ‘landen’ in het insectenhotel en er komt al regelmatig een koolmeesstel kijken of de tuin een fijne nestplek zou kunnen zijn. 

Verbinden

Nicole, die vanuit 5V Management voor Zayaz samen met bewoners het programma #onzebuurt vorm geeft, ziet de tuin als een mooie kans om initiatieven en bewoners ‘aan elkaar te knopen’. Vanochtend nam bewoner Diny al de rol van gastvrouw op zich en zorgde voor koffie en thee (bij de worstenbroodjes die Joost en Patrick meebrachten). Toos en Jolanda namen de instructie voor het onderhoud in ontvangst. En Nicole maakte een praatje met bewoner Marianne, die vast en zeker ook te porren is voor activiteiten in ’t HarenHuis of in de buurt. Zo komt alles mooi bij elkaar: zaadjes planten … en dan oogsten.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten in De Haren? Volg onze pagina op Facebook (De Haren heeft het).

De Haren - Actueel icon

Nieuws

Laatste nieuwsberichten

  • Vijfde Haren
  • Zesde Haren
  • Gebiedsontwikkeling
november 2023

Nieuw tuinhuis

𝘿𝙚 𝙃𝙖𝙧𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙝𝙚𝙩! …. 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙞𝙚𝙪𝙬 𝙩𝙪𝙞𝙣𝙝𝙪𝙞𝙨 𝙞𝙣 𝙗𝙪𝙪𝙧𝙩𝙩𝙪𝙞𝙣 ‘𝙩 𝙃𝙖𝙧𝙚𝙣𝙝𝙤𝙛𝙟𝙚. Weliswaar nog als bouwpakket. Vrijwilligers Marianne, Toos en Kadir stroopten de mouwen op, trotseerden de novemberkou en sleepten de oude pipowagen buiten de poort. De wagen blijft daar natuurlijk niet staan, die wordt binnenkort opgehaald. “We zijn helemaal total loss”, meldt Toos. Nieuw […]

  • De Haren
  • Gebiedsontwikkeling
  • Nieuwbouw
november 2023

Buurt bedankt voor jullie inbreng

Met de drukbezochte bewonersbijeenkomst van dinsdag 14 november sluiten we de omgevingsdialoog in deze vorm af en bereiden we de vergunningsaanvraag richting de gemeente voor. Met als eerste stap de locaties aan de Eerste Haren en Zesde Haren. We hebben een heel proces doorlopen met elkaar. Een met hobbels én met een groeiend vertrouwen dat […]

  • De Haren
  • Gebiedsontwikkeling
november 2023

Energiecoaches gezocht

De gemeente heeft ook in 2024 nieuwe plekken beschikbaar voor de opleiding Energiecoach. 𝙂𝙚𝙢𝙚𝙚𝙣𝙩𝙚 𝙯𝙤𝙚𝙠𝙩 𝙚𝙣𝙚𝙧𝙜𝙞𝙚𝙘𝙤𝙖𝙘𝙝𝙚𝙨 – 𝙈𝙚𝙡𝙙 𝙟𝙚 𝙣𝙪 𝙖𝙖𝙣 𝙫𝙞𝙖: bit.ly/3GjjhH7 𝘼𝙖𝙣𝙢𝙚𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙠𝙖𝙣 𝙩/𝙢 𝙢𝙖𝙖𝙣𝙙𝙖𝙜 18 december 𝙖.𝙨. Energiecoaches leren bewoners helpen om energiezuiniger te wonen. Je krijgt een gratis basistraining. Als je die hebt afgerond ben jij als energiecoach de buurman- of […]