Over doorstroming
Doorstroming: een nieuw thuis in je eigen wijk

De Haren is een fijne wijk. Na de bouw van de grote eengezinswoningen, in de jaren ’70, kwamen er veel gezinnen
met kinderen wonen in de wijk. Die kinderen zijn inmiddels (al een tijdje) het huis uit. Dus nu wonen er veel 50-plussers, alleen of met z’n tweeën, in die grote eengezinswoningen. Zayaz bouwt in de komende jaren 130 nieuwbouwappartementen op 4 locaties. En stelt 30 appartementen beschikbaar voor doorstroming.

Doorstroming betekent dat bewoners verhuizen naar een woning die beter past bij hun levensfase. In De Haren betekent dit dat zij een eengezinswoning verruilen voor een nieuwbouwappartement in De Haren. Zij maken hiermee een eengezinswoning vrij voor een groter huishouden. We noemen dit van ‘passend naar beter’.

Doorstroming, voor wie?

De spelregels voor doorstroming naar een nieuwbouwappartement op een van de 4 locaties zijn:

  • Je woont in De Haren
  • Jij of je meeverhuizende partner is minimaal 50 jaar (maatwerksituaties uitgezonderd)
  • Je staat ingeschreven bij Thuispoort (voorheen WoonService Regionaal)
  • Je krijgt een positieve verhuurdersverklaring van Zayaz
  • De woning is passend bij je inkomen (passend toewijzen / geen vaste huursprongen)

Als er meer aanmeldingen dan beschikbare woningen zijn, dan heeft degene met de langste woonduur voorrang.

De stappen op weg naar doorstroming

We doorlopen een aantal stappen voordat het zover is dat wijkbewoners kunnen doorstromen naar een nieuwbouwappartement. 

  • Interessepeiling tijdens informatiebijeenkomst over een specifieke locatie
  • Informatiepakket voor thuis over nieuwbouw en doorstroming
  • Bedenktijd
  • Kenbaar maken van interesse voor specifieke locatie/voorkeur type appartement
  • Woonduurcheck
  • Woonlastengesprek
  • Definitieve woningkeuze aangeven
  • Toewijzingsgesprek (3 maanden voor oplevering van de nieuwbouw)
Programmamanager Merlijn Meeus
Doorstroming een kans voor velen

We willen wijkbewoners van 50 jaar of ouder de kans geven om door te stromen naar een appartement. Gelijkvloers en met voorzieningen op maat. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want hun woningen komen beschikbaar voor jonge gezinnen.

Let wel: verhuizen hóeft niet, het is geen verplichting. Het keuzeproces is lang. We peilen interesse, informeren geïnteresseerden over de spelregels en begeleiden hen bij hun keuze. Bewoners hebben ruim de tijd om goed na te kunnen denken over de mogelijkheid tot verhuizen.

We houden dertig appartementen beschikbaar voor doorstromers ín de wijk. We starten als eerste met de interessepeiling voor de appartementen aan de Zesde Haren.

Hoe kijken bewoners aan tegen doorstromen?

De Haren - Het project icon

Gebiedsontwikkeling De Haren

De Haren heeft het!

Renovatie & Verduurzaming

We verbeteren ruim 300 woningen in de wijk. Naast de verplichte werkzaamheden kiezen bewoners zelf wat ze willen verbeteren aan hun huis. Een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. Velen van hen maken net als ons een bewuste keuze voor duurzaamheid en kiezen voor gevelvervanging, dakisolatie en zonnepanelen. Het werk gaat in een treintje: straat voor straat.

Nieuwbouw

‘s-Hertogenbosch heeft een groot tekort aan huurwoningen. Onderzoek wees uit dat er op verschillende plekken in de wijk nieuwbouw mogelijk is. Samen met de bewoners is de keuze gemaakt voor sloop en vervangende nieuwbouw op vier plekken in de wijk. Hoeveel en wat voor soort woningen gaan we bouwen? Voor wie zijn deze woningen? Hoe willen mensen samen wonen in deze wijk? Samen met bewoners en gemeente zoeken we naar de beste invulling van deze plekken in de wijk.

#onzebuurt

Je ergens thuis voelen zit ‘m niet alleen in een veilig, fijn en goed onderhouden huis. Het zit ‘m ook in de mensen met wie je samenwoont in dat huis en in de buurt. Heb je fijn contact met de buren? Voel je je veilig en welkom in de buurt? Kun je het leven leiden zoals je dat wilt én met wie je dat wilt? Met de buurtontwikkeling richten we ons – samen met bewoners en onze maatschappelijke partners in de wijk – op het welzijn van alle bewoners.