Diny Peters, wijkbewoner van het eerste uur, bezocht de bewonersbijeenkomst in de BBS Haren Donk en Reit afgelopen 12 december. Het Brabants Dagblad was ook nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de buurt en sprak met verschillende mensen, waaronder Diny. Hieronder leest u het hele artikel. Foto: Diny (rechts) in gesprek met andere wijkbewoner en Nicole de Koning die vanuit Zayaz werkt aan de sociale verbinding in de wijk.
Bron: Brabants Dagblad, 20 december 2022
Diny wil nooit meer weg uit De Haren, zeker niet na de renovatie van haar huis
DEN BOSCH – Diny Peters woont al vanaf het begin in De Haren, nu al bijna vijftig jaar. En ze wil nooit meer weg uit deze Bossche wijk. Zeker niet nu haar huis net gerenoveerd is en er zeker honderd nieuwe appartementen komen.
Met de nodige verbazing keek Diny Peters (73) op haar thermostaat. ,,Het was ’s morgens vroeg 19 graden in de woonkamer, terwijl ik ’m ’s nachts op 15 graden had gezet. Hoe is het mogelijk, dacht ik. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het zal wel aan de renovatie en isolatie liggen.”
De woning van Diny Peters aan de Vierde Haren in Den Bosch-Noord behoort tot de ruim driehonderd woningen in De Haren die door woningcorporatie Zayaz werden óf worden gerenoveerd.
Bij Diny is de renovatie nog maar net afgerond. ,,Al mijn puien zijn vervangen, de voor- en achterdeur zijn vernieuwd en ook de badkamer, toilet en keuken zijn flink aangepakt.” En dan kreeg ze ook nog vier zonnepanelen op haar dak. ,,Daar konden we zelf voor kiezen. Die zonnepanelen kosten me wel 6,25 euro extra per maand, maar die haal ik er wel uit omdat mijn energiekosten dalen.”
Sinds 1974 in De Haren
Diny Peters zit er tevreden bij. Ze woont al sinds 1974 in De Haren, sinds de oplevering van deze wijk nabij winkelcentrum De Rompert in Den Bosch-Noord. Voor die tijd woonde ze in de Graafsewijk en de Aawijk. Ze nestelde zich hier met haar man en dochtertje van toen 3,5 jaar.
Nu woont ze er nog alleen, haar man is inmiddels overleden en haar dochter woont al jaren op zichzelf. ,,En ik wil hier nooit meer weg uit De Haren”, zegt Diny stellig.
Diny’s woning is nu wel aan de grote kant voor haar alleen. Daarom houdt ze goed in de gaten hoe het gaat met de ruim honderd appartementen die in de wijk komen. ,,Voorlopig zit ik nog goed in mijn woning, maar je weet maar nooit hoe het over enkele jaren is.”
Diny Peters staat hiermee model voor veel wijkbewoners. ,,Hier wonen veel mensen al vele jaren”, licht Mirjam Lamme van Zayaz toe. ,,Het zijn allemaal eengezinswoningen. En de wijk miste mogelijkheden om door te stromen. Die mogelijkheid gaan we nu bieden met de appartementen. Wijkbewoners die kleiner willen wonen, kunnen hierheen. En maken zo in hun huizen weer plaats voor gezinnen.”
Het is een fijne, heel groene wijk. En de mensen zijn gezellig onder elkaar
Diny Peters
Diny Peters somt op waarom het zo goed wonen is in De Haren: ,,Het is een fijne, heel groene wijk. De wijk is ruim opgezet, de woningen zijn behoorlijk groot en we hebben een heerlijke tuin. En de mensen zijn gezellig onder elkaar.”
Haar buurtgenoot Ton Raaijmakers (74) kan dat alleen maar bevestigen. Hij woont sinds 1984 met zijn partner aan de Zesde Haren. Ook met veel plezier. ,,In de jaren negentig zijn onze huizen al een keer gerenoveerd. En nu dus opnieuw.”
De woning van Raaijmakers is vanaf januari aan de beurt voor een grondige renovatie. Hij koos voor acht zonnepanelen op het dak. ,,Dat kost ons 13 euro in de maand extra, prima toch? Nu hebben we energielabel C, straks A.”
Raaijmakers is vanaf het begin als lid van de bewonersbelangengroep De Haren nauw betrokken bij de plannen voor renovatie in De Haren. ,,In het begin was er heel veel verzet, maar dat is altijd bij veranderingen. Dat maak je overal mee.”
Van verzet naar tevredenheid
Dat verzet was van twee jaar terug, nu is er vooral tevredenheid in de wijk. ,,Liefst 96 procent van de bewoners doet mee aan de renovatie, dat is echt veel.” Niet alle bewoners gingen akkoord met de sloopplannen van Zayaz. De corporatie wilde zes woningblokken in de wijk vervangen door nieuwbouw (appartementencomplexen), maar uiteindelijk kozen twee blokken ervoor om hun woning te behouden.
,,Bewoners mogen zelf kiezen”, zegt Lamme. ,,Wettelijk zijn we dat niet meer verplicht, maar we kozen ervoor om alleen te slopen als 70 procent of meer van de bewoners akkoord ging. Bij één blok was 69 procent vóór. Dat was heel zuur voor ons, maar daar hebben we dus niet gesloopt.”
De woningen in deze blokken aan de Derde en Vierde Haren worden nu gerenoveerd en komen waarschijnlijk over een jaar of vijftien aan de beurt voor sloop en nieuwbouw. Bewoners van huizen die plat gaan, krijgen voorrang bij het vinden van een nieuwe woning in hun wijk of elders in de gemeente. Zij moeten voor eind 2023 hun huis verlaten hebben.
‘Meer afwisseling’
De schetsplannen voor de nieuwe appartementencomplexen in De Haren waren vorige week te zien tijdens inloopbijeenkomsten in de Brede Bossche School Haren-Donk-Reit, midden in de aangrenzende wijken De Haren, De Donk en De Reit. De Donk werd bijna tien jaar geleden al grondig aangepakt.
,,Daar is nu ook veel meer afwisseling van verschillende typen woningen”, zegt Ronnie van Gaal, wijkmanager in Den Bosch-Noord. ,,Nu is dus De Haren aan de beurt en in de toekomst volgt De Reit.”
En dan kan Haren-Donk-Reit er straks weer jaren tegenaan. Van Gaal: ,,En dan komt er ook nog een prachtige woonlocatie beschikbaar op het sportcomplex van de voormalige voetbalclub TGG. Met uitzicht op de Ploossche Plas.”