Het is alweer een paar jaar geleden dat Willem Bogaerts De Haren ‘binnenliep’. Buro Kade, waar Willem werkt, was gevraagd het ontwerp voor de renovatie van de gevels te maken. Daar kwam heel wat bij kijken. Los van het ontwerp werd Willem – na eerdere samenwerking met Zayaz – gevraagd om als opzichter van de renovatie aan de slag te gaan. Willem vertelt over zijn ervaringen.
Hoe was je start bij het project?
“Aan de hand van de uitgangspunten, gesteld door aannemer Huybregts Relou, heeft ons bureau het ontwerp voor de nieuwe gevels gemaakt. We hebben samen met de aannemer heel wat hobbels moeten nemen. Je komt in bestaande bouw en loopt al snel tegen beperkingen aan. Zo gingen Erik (de uitvoerder) en ik bij zo’n 50-60 woningen langs om te kijken naar de technische staat ervan (zogenoemde ‘koude opname). En om te kijken of we onze plannen konden uitvoeren. Niet alles bleek te kunnen. Zo wilden we in eerste instantie de daken van binnenuit isoleren. Toen we gingen meten in de slaapkamer onder het schuine dak bleek dat dat niet kon. De isolatieplaten zijn zo’n 15 cm dik. Hierdoor zouden we zoveel ruimte verliezen dat de ruimte volgens de regels niet meer als slaapkamer zou mogen worden gebruikt. Dat wilden we natuurlijk niet. Dus kozen we voor isolatie aan de buitenkant.”
Het plan is duidelijk. De mensen weten waar ze aan toe zijn. En daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.
Willem Bogaerts, opzichter
Er was corona. Hoe was het om te werken in deze tijd?
“Het bouwteam overlegde eerst in wijkcentrum De Stolp en later in een grote ruimte bij Van der Valk, zodat we afstand van elkaar konden houden. Heel bijzonder. Verder kon het werk gewoon doorgaan. Uiteraard binnen de geldende coronaregels.”
Toen het plan klaar was, ging je als opzichter aan de slag. Wat doet een opzichter?
“Mijn taak als opzichter bestaat uit het controleren van de technische uitvoering van het werk en het beoordelen of de woningen volgens afspraken worden opgeleverd. Ook begeleid ik samen met Sandra de keuzemomenten van bewoners. Meestal ben ik twee dagen per week aan het werk voor de wijk.”
En verloopt het project goed?
“Jazeker! Duidelijkheid is iets dat bij mij voorop staat. Het plan is duidelijk. De mensen weten waar ze aan toe zijn. En daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.
Verder is de samenwerking met de werklui heel goed (Willem straalt als hij dit vertelt). Dat zit ‘m in de mensen. Uitvoerder Erik heeft een goed, vast team om zich heen verzameld en dat werkt! Meestal is het zo dat de punten die op de opleveringslijst staan al zijn opgelost voordat ik met Erik de woning weer uitloop. Als de oplevering van een woning al wat is vertraagd, dan komt dat meestal door weersomstandigheden of door leveringsproblemen van materialen.”
Hoe is het voor bewoners zo’n renovatie?
“Ja, dat is natuurlijk niet niks. Bewoners kiezen zelf of ze meedoen aan de renovatie en verduurzaming. Niet iedereen doet mee. Sommige bewoners zien ervan af omdat ze op leeftijd zijn en het teveel gedoe vinden. En er zijn mensen die net zelf hun huis helemaal hebben aangepakt en niet weer in de rotzooi willen zitten. Ieder heeft zo z’n eigen redenen, en dat begrijp ik helemaal. Toch doet het overgrote deel van de bewoners mee.”
Ben je blij dat het overgrote deel van de bewoners meedoet met de renovatie en verduurzaming?
“Uitgangspunt voor de renovatie was dat 70% van de bewoners mee zou moeten doen. Dit aantal werd veel hoger, bijna 100 % doet mee, mede ‘dankzij’ de energiecrisis. Dit betekende dat Zayaz meer geld moest vrijmaken voor het project. Uiteindelijk ben ik heel blij dat we echt grootschalig verduurzamen én dat hierdoor het dagelijks leven van bewoners verbetert. Bewoners ervaren hun huis als stiller, langer koel in de zomer en langer warm in koude dagen. Ik word heel blij als ik een bewoner hoor zeggen dat de energierekening in de laatste 3 maanden van de winter duizend euro lager is.”
Willem sluit af: “Ik ontmoet eerlijke en goede mensen in De Haren. Mensen met een warm hart. Het is fijn om hier te werken.”
Gelukkig blijft de 65-jarige opzichter nog in De Haren om de 3e en laatste fase van het renovatieproject te begeleiden. We wensen hem veel (werk)plezier in De Haren.