Nieuwbouw biedt broodnodige woonruimte

De geplande nieuwbouw in de wijk maakt de tongen los. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. En die horen we graag! Programmamanager Mirjam Lamme en ontwerper Stijn Heesbeen vertellen hoe zij samen met de bewoners tot een passend ontwerp komen.

De woningnood in ons land is enorm, ook in ‘s-Hertogenbosch. Architectenbureau KAW werd gevraagd om mee te denken over oplossingen. Bouwen in het groene buitengebied is volgens hen niet altijd mogelijk; met de juiste aanpak is er ‘ruimte zat’ in de stad. Zeker in wijken die toch aan vernieuwing toe zijn. Zo werd De Haren een van de Bossche locaties waar veel woningzoekenden een plek gaan vinden.

Iets betekenen voor wijk en stad

In De Haren werden zes locaties aangewezen voor mogelijke nieuwbouw. Mirjam: “Dat betekent nog niet dat we zomaar konden gaan bouwen. Zayaz vindt het heel belangrijk dat de bewoners zelf een stem hadden in de sloop en vervolgens meepraten over de nieuwbouw. Na de stemming bleven er vier van de zes locaties over. We hebben goed geluisterd naar de behoeften in de wijk: oudere bewoners die liever gelijkvloers gaan wonen, volwassen kinderen die in de buurt willen blijven, mensen die wat kleiner of juist groter willen wonen. Het wordt een mix voor jong en oud, sociale huur en middeninkomens, doorstromers uit de wijk en instromers van buitenaf. Zo kunnen we met de nieuwe woningen echt iets betekenen voor de wijk en de stad.”

Wensen van bewoners

Stijn: “De nieuwbouw is van en voor de hele buurt, daarom hebben we samen met Zayaz veel wijkbewoners uit de plangebieden gesproken. Op de buurtmarkten konden bewoners aangeven wat hen aanspreekt en wat ze belangrijk vinden, zoals het type gebouwen, verkeer, groen en veiligheid. En ook: hoe wil je samenleven? Is er bijvoorbeeld behoefte aan gezamenlijke tuinen of binnenplaatsen, of zelfs gedeelde keukens? Misschien maken we die keuzes pas nadat de woningen zijn toegewezen, zodat de nieuwe bewoners kunnen meepraten over hun eigen gebouw. Met alles wat we hebben opgehaald zijn we aan de slag gegaan, in mei gaan we met de bewoners in gesprek over de eerste schetsen.”

Vier plekken, vier gebouwen

Sowieso worden het vier verschillende type gebouwen. Stijn: “We kijken echt per plek naar de mogelijkheden, de ligging, de kansen en de wensen van de bewoners. Als ontwerper zou je misschien een pronkstuk midden in de wijk willen zetten, maar de bewoners hebben duidelijk aangegeven dat die plek ruim en groen moet blijven, dus daar komt een bescheiden gebouw. Sommige bewoners vrezen dat de wijk rommelig wordt door de verschillende nieuwbouw, maar met het juiste ontwerp, materialen en kleuren wordt het mooi passend bij de bestaande en gerenoveerde woningen.”

Sociaal en duurzaam

Bij de nieuwbouw- en renovatieplannen hoort ook een sociale buurtaanpak. Mirjam: “We horen en zien veel in de wijk. Veel bewoners hebben het niet altijd gemakkelijk in het dagelijks leven. Ook daar gaan we mee aan de slag. Mogelijk komt er een wijkpunt voor vragen over de nieuwbouw. We zijn in gesprek met de gemeente en andere maatschappelijke partners, zodat bewoners hier ook terecht kunnen voor hulp bij schulden, eenzaamheid, gezondheid of opvoeding. De nieuwe woongebouwen krijgen geen algemene wijkvoorzieningen, ook dat was een wens van de bewoners: die zijn er voldoende in de Bossche Brede School. Verder is er in het hele plan volop aandacht voor duurzaamheid. De nieuwe woningen worden zo energiezuinig en ‘groen’ mogelijk, en bij de renovaties koos maar liefst 95% van de bewoners voor energiebesparende opties. Heel bijzonder en vooral heel fijn!”

Zodra het kan Dit alles is niet in een jaartje geregeld, benadrukt Mirjam. “We pakken het zorgvuldig aan en dat kost tijd. Volgens het Sociaal Plan hebben de huurders van de sloopwoningen twee jaar de tijd om een ander huis te vinden. Dat verloopt boven verwachting: veel mensen hebben al een aanbieding gehad of zijn zelfs al verhuisd. Afhankelijk van wanneer de woningen leeg zijn, kunnen we beginnen. Op z’n vroegst over driekwart jaar. Mocht er een heel blok vrijkomen, dan starten we het liefst direct, de nieuwe woningen zijn immers hard nodig. Maar we zorgen er eerst voor dat iedereen een nieuwe plek heeft.”

De Haren - Keuzeopties icon

Verhalen

Andere verhalen

Ik woon nu weer naast mijn ‘oude’ buren

Peter en Jenny van Pinxten woonden in een van de huizen die plaatsmaken voor de toekomstige nieuwbouw. Dat werd verhuizen ... gelukkig naar een huis in hun vertrouwde buurtje bij de Derde Haren.

Het is nu veel gezelliger hier

Diny woont aan de Vierde Haren en is sinds kort wereldberoemd in Den Bosch. Vorig jaar december tijdens de bewonersbijeenkomst over de ontwikkelingen in De Haren raakte ze aan de praat met een journalist van het Brabants Dagblad. Een paar dagen later stond haar verhaal paginagroot in de krant.

Het begint vaak met een praatje

Nicole de Koning loopt alweer een paar maanden rond in De Haren en ontmoet er veel bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat ze tijdens haar rondjes in de wijk allemaal hoort en ziet … en wat ze er uiteindelijk mee doet.

“Ik wil echt iets voor bewoners kunnen betekenen.”

Amal Farah wisselde afgelopen zomer van baan. Ze werkte eerder als klantadviseur bij Zayaz en is nu werkzaam als woonconsulent in De Haren Donk en Reit. Waarom deze overstap? Amal vertelt het ons.

Tranen en Bossche Bollen

Gebiedsontwikkeling De Haren komt in een nieuwe fase. Tijd voor Mirjam Lamme om het stokje aan de nieuwe projectleider over te dragen. Ze kijkt terug op de afgelopen 2,5 jaar.: “Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”.

’t Harenhofje, iedereen is hier welkom … ook de vergeten groenten 😉

Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen.

Dit huis … liefde op het eerste gezicht

Petra van Hoof en haar zoon Michael trokken afgelopen zomer de deur van hun huis aan de Derde Haren dicht. Zij verhuisden naar de Tweede Haren om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw. Een hele klus. Projectconsulente Touria begeleidde hen bij het zoeken naar een nieuw huis.

Ze zijn allemaal zo lief

Fase 2 van de renovatie is begonnen. De start is bij de woningen aan de Vierde Haren. Truus Satters (74) woont daar al 44 jaar met veel plezier. Ze vertelt over haar voorbereiding op de renovatie en de keuzes die ze maakte.

We trokken aan de bel bij Zayaz … dat hielp!

Rensie van de Westelaken is één van de oprichters van stichting Bewoners Belangen Groep (BBG) De Haren. We spraken haar over het werk van de stichting en haar kijk op de ontwikkelingen in De Haren.

Een goed Sociaal Plan voor iedereen, daar gingen we voor!

Samen met dochter Jazz  en hond Lola verhuisde Robert Gabriël afgelopen maart vanuit de Tweede Haren naar de andere kant van de stad. Naar de Oeterselaan, dichtbij het Westerpark. Zij vertrokken als eersten uit de wijk, om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw.

Die cv-ketels kon ik nog wel gebruiken

Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus…

Verhuizen van De Haren naar Hintham, wie had dat ooit gedacht?

Tini en Dymph Kennis wonen sinds een aantal weken in hun nieuwbouwappartement aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Zij lieten hun huis aan de Derde Haren na zo’n 25 jaar achter en maakten plaats voor de nieuwbouw die daar op termijn komt.

Hier is ons thuis 

Middenin coronatijd afscheid moeten nemen van een geliefde én in diezelfde tijd horen dat er mogelijk nieuwbouw komt op de plek waar je woont. Het overkwam moeder Ans Aarsel – Van de Leemput,  dochter Angelique en kleindochter Naomi. Moeder en dochter vertellen hun verhaal.

Verse eitjes voor de harde werkers

De ontvangst is er één van onvervalste Bossche gastvrijheid. ‘Kom binnen, meidje, koffie, thee, zelfgebakken cake?’ Jan en Truus zijn bewoners van het eerste uur. Jan is druk op zijn ’landje’ bij volkstuin Pastoor Barten, Truus vertelt vrolijk honderduit. ‘Als ik te veel praat, moet je het maar zeggen hoor.’

Met praten en luisteren kom je een stuk verder!

Wijkbeheerder Max Kreekel is een nieuw gezicht in De Haren. Hij fietst nu zo’n drie weken rond in de wijk en mensen beginnen hem al te kennen. Zo ook mevrouw Van ’t Zand. Ze vertelt Max dat ze erg blij is met haar ‘nieuwe’ huis.

Het begint bij de bewoners

Uitvoerder André van de Sande en voorman Bart van Dinther – een bekend koppel in de wijk - sturen samen het renovatiewerk aan. Het werk verloopt soepel en dat is deels hun verdienste. Onder het genot van een vers kopje koffie vertellen zij over hun dagelijkse werk.

‘Goei’ mensen, ‘goei’ werk!

Maandagochtend, Derde Haren nummer 39. Het is er een drukte van jewelste. Vaklui lopen in en uit. Sandra, Trudy, Erik en Willem - samen verantwoordelijk voor een goed verloop van de renovatie in de wijk - praten elkaar in de keuken bij over de stormschade van het afgelopen weekend.

Alles weer als nieuw

Fariborz (‘zeg maar Fari’) ontvluchtte 33 jaar geleden de eerste Golfoorlog. De Iraniër zag zijn toekomst letterlijk in rook opgaan. Hij brak zijn studie af, vertrok hals over de kop en kwam uiteindelijk in Den Bosch terecht. In 2003 voegde Shirin zich bij hem.

Sloop, dat betekent nogal wat

Als je woning wordt gesloopt, is dat geen kleinigheid. Dat beseffen projectconsulenten Touria en Willemien maar al te goed. Zij begeleiden de huurders die de komende tijd hun huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Een pittige klus, maar des te fijner als het lukt.

De Haren: een veilig thuis voor mens en dier

In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan

Lekker duurzaam bezig!

In onze taal betekent Duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, 'grondstofbesparend’. Met de aanpak van de ruim 300 huizen in de wijk zetten we samen met bewoners een reuzestap op weg naar een duurzame wereld.

Het verhaal van mevrouw Overduin

Eind december 2021 - De huizen aan de Tweede en Derde Haren zijn voorzien van een nieuw ‘jasje’. De steigers zijn weer afgebroken. De bouwvakkers werken hun werklijstje af want de kerstvakantie staat voor de deur. De bouwvakkers én de bewoners is een paar weken rust gegund.