Het begint vaak met een praatje

Nicole de Koning loopt alweer een paar maanden rond in De Haren en ontmoet er veel bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat ze tijdens haar rondjes door de wijk allemaal hoort en ziet … en wat ze er uiteindelijk mee doet. Nicole maakt ons wegwijs in haar werk  in de buurt.

Kopje koffie
Het is woensdagmiddag 13.00 uur; hond Jackson mag mee naar het werk vandaag. Samen lopen ze het hek bij buurttuin ’t Harenhofje door en begroeten de vrijwilligers daar. “Mijn bezoekje aan de buurttuin is vaste prik. Toos, Jolanda of een van de anderen bieden me direct een kopje koffie of thee aan. En dan kletsen we bij”, vertelt Nicole. Los van de gezelligheid heeft het ‘bijkletsen’ een duidelijk doel. Namelijk signaleren wat er leeft onder wijkbewoners en kijken wat ik hierin voor hen kan betekenen.

Talenten inzetten
“Er is veel talent in de wijk. De een heeft groene vingers, de ander weet goed de weg bij instanties of is handig met klussen. De kansen liggen hier voor het oprapen. Hoe mooi is het als mensen dat waar ze goed in zijn kunnen inzetten. Voor zichzelf, maar ook voor de buurt. Door samen aan de slag te gaan, elkaar te leren kennen en van elkaar te leren, helpen we de wijk vooruit. Daar wordt De Haren beter en mooier van”, verkondigt Nicole enthousiast.

Signaleren en doorpakken
Nicole sluit aan bij het werk van wijkbeheerder Max, woonconsulent Amal en andere collega’s die in de wijk werken. “Het ontbreekt hen vaak aan tijd om door te pakken op signalen uit de wijk. Daar kom ik binnen. Stel ik hoor over een bewoner op leeftijd die de kleine klusjes in huis niet langer zelf kan doen. Dan ga ik op zoek naar een buurtbewoner die kan en wil helpen. Mensen samenbrengen, koppelen, dat is eigenlijk mijn werk. Ik heb de mooiste baan van de wereld”, lacht Nicole.

“Er zijn zoveel mensen, met zoveel talenten in de buurt. Het is zonde om die niet te benutten.”

Nicole

Praatje maken
Het begint altijd klein, vaak met een praatje. Nicole: “Met goed luisteren en het stellen van de juiste vragen kom ik veel te weten. Over wat bewoners bezighoudt, wat ze leuk vinden en nodig hebben of waar ze zich zorgen over maken.” Door de buurt en de buurtbewoners steeds beter te leren kennen, krijgt Nicole een goed beeld van wat er nodig is. Nicole: “Ik merk dat mensen elkaar weer graag willen ontmoeten. Ze zijn het binnen zitten na die lange coronatijd zat en willen erop uit. Gewoon samen een rondje wandelen, koffie drinken of een spelletje doen. Anderen kunnen hulp gebruiken bij het regelen van digitale zaken of kleine klusjes in huis. Weer anderen willen aan de slag met het ‘groener’ maken van de buurt of het organiseren van gezellige buurtactiviteiten. Alles is mogelijk.”

Aansluiten bij wat er al is
Nicole: “Er zijn al zoveel mooie en langlopende initiatieven in de wijk. De buurttuin is daar een goed voorbeeld van. Ook BBS Haren Donk en Reit is een plek waar altijd al veel activiteiten zijn. We hoeven het wiel heus niet opnieuw uit te vinden. We sluiten juist aan bij wat er al is.” Zo heeft Nicole ook regelmatig contact met het buurtteam – waar naast de wijkmanager van de gemeente en sociaal maatschappelijk werk ook wijkbeheerder Max zit – om te kijken waar ze op door kan pakken. “Er zijn zoveel mensen, met zoveel talenten in de buurt. Het is zonde om die niet te benutten.”

Nicole werkt nauw samen met wijkbeheerder Max.

Ontmoeting in ’t HarenHuis
Speciaal voor de buurt en de mensen die er werken is ’t HarenHuis aan de Vierde Haren nummer 59 ingericht. Een plek waar buurtbewoners kunnen samenkomen en terecht kunnen met vragen. Bijvoorbeeld over de energietoeslag of de nieuwbouwplannen in de wijk. Nicole: “Elk idee voor een activiteit in ’t HarenHuis of in de wijk is welkom. We kijken altijd wat er WEL kan. Zo maakte ik laatst kennis met Marloes. Zij doet er alles aan om verspilling tegen te gaan en geeft producten, die leveranciers en supermarkten niet langer verkopen, weg aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Ik vind dit een prachtig initiatief. We kijken nu of Marloes een plek in ’t HarenHuis kan inrichten waar buurtbewoners de producten kunnen halen. Zo kunnen buurtbewoners elkaar daar ontmoeten en tegelijkertijd spulletjes halen die ze nodig hebben. Hoe mooi is dat?!”, zegt Nicole blij.

We zoeken altijd samen met onze partners in de wijk naar mogelijkheden en ideeën om het wonen & leven in de wijk beter en mooier te maken. Doet u ook mee? Mail naar: deharenheefthet@zayaz.nl  of kom naar ’t HarenHuis, Vierde Haren 59.

De Haren - Keuzeopties icon

Verhalen

Andere verhalen

Helemaal op onze plek

Kitty en Marie-Louise dachten er al een tijdje over om te gaan verhuizen toen het bericht kwam dat hun woning aan de Eerste Haren mogelijk gesloopt ging worden voor de nieuwbouw. “We wilden naar een gelijkvloerse woning in verband met mijn gezondheid”, vertelt Kitty. Ze vertrokken uit De Haren.

Vleermuizen in onderhuur

Het lijkt alsof ze de woning van bewoner Ilse vergeten zijn tijdens de renovatie in fase 1. Niets is minder waar. Alleen de buitenkant moet nog worden aangepakt. Daarvoor moet dan wel de vleermuizenkolonie onder haar dak zijn verhuisd.

Duidelijkheid staat bij mij voorop!

Het is alweer een paar jaar geleden dat Willem Bogaerts De Haren ‘binnenliep’. Buro Kade, waar Willem werkt, was gevraagd het ontwerp voor de renovatie van de gevels te maken. Later werd hij gevraagd om als opzichter van de renovatie aan de slag te gaan. Willem vertelt over zijn ervaringen.

“Ik ben een positivo en hou van Noord”

Ronnie van Gaal, geboren en getogen Bosschenaar, is op bezoek in ’t HarenHuis. Hij is wijkmanager in Noord, verantwoordelijk voor het wel en wee van de wijk en de bewoners. Ronnie:  “Achter een computer kan ik de wijk niet voelen. Daarom fiets ik altijd door de wijken."

We zijn allebei sociaal én duidelijk, en dat werkt!

Sandra en Trudy vormen een mooi stel dat met veel plezier samenwerkt in De Haren. Trudy als huurderscoach vanuit de aannemer. Sandra als projectconsulent vanuit Zayaz. Beiden voelen ze zich betrokken bij het wel en wee van buurtbewoners. En bij elkaar.

Wijkbewoner Marianne:vrij, blij en kleurrijk

In De Haren wonen een kleine duizend mensen. Ieder met hun eigen, unieke verhaal. Nieuwsgierig naar deze verhalen zoeken we bewoners op om te horen over hun leven in de wijk. Zo kwamen we ook bij Marianne van Duuren, een kleurrijke buurtbewoner, die aan de Zesde Haren woont.

Geen keuzestress

Maart 2023 - Voor moeder Maggy van de Vaart en haar twee dochters Esmée en Priscilla is het moment van kiezen daar. Hun huis aan de Eerste Haren wordt eind dit jaar gerenoveerd. Projectconsulent Sandra heet de familie van harte welkom in de zogeheten modelwoning.

Ik woon nu weer naast mijn ‘oude’ buren

Peter en Jenny van Pinxten woonden in een van de huizen die plaatsmaken voor de toekomstige nieuwbouw. Dat werd verhuizen ... gelukkig naar een huis in hun vertrouwde buurtje bij de Derde Haren.

Het is nu veel gezelliger hier

Diny woont aan de Vierde Haren en is sinds kort wereldberoemd in Den Bosch. Vorig jaar december tijdens de bewonersbijeenkomst over de ontwikkelingen in De Haren raakte ze aan de praat met een journalist van het Brabants Dagblad. Een paar dagen later stond haar verhaal paginagroot in de krant.

Tranen en Bossche Bollen

Gebiedsontwikkeling De Haren komt in een nieuwe fase. Tijd voor Mirjam Lamme om het stokje aan de nieuwe projectleider over te dragen. Ze kijkt terug op de afgelopen 2,5 jaar.: “Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”.

’t Harenhofje, iedereen is hier welkom … ook de vergeten groenten 😉

Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen.

Dit huis … liefde op het eerste gezicht

Petra van Hoof en haar zoon Michael trokken afgelopen zomer de deur van hun huis aan de Derde Haren dicht. Zij verhuisden naar de Tweede Haren om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw. Een hele klus. Projectconsulente Touria begeleidde hen bij het zoeken naar een nieuw huis.

Ze zijn allemaal zo lief

Fase 2 van de renovatie is begonnen. De start is bij de woningen aan de Vierde Haren. Truus Satters (74) woont daar al 44 jaar met veel plezier. Ze vertelt over haar voorbereiding op de renovatie en de keuzes die ze maakte.

We trokken aan de bel bij Zayaz … dat hielp!

Rensie van de Westelaken is één van de oprichters van stichting Bewoners Belangen Groep (BBG) De Haren. We spraken haar over het werk van de stichting en haar kijk op de ontwikkelingen in De Haren.

Die cv-ketels kon ik nog wel gebruiken

Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus…

Verhuizen van De Haren naar Hintham, wie had dat ooit gedacht?

Tini en Dymph Kennis wonen sinds een aantal weken in hun nieuwbouwappartement aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Zij lieten hun huis aan de Derde Haren na zo’n 25 jaar achter en maakten plaats voor de nieuwbouw die daar op termijn komt.

Hier is ons thuis 

Middenin coronatijd afscheid moeten nemen van een geliefde én in diezelfde tijd horen dat er mogelijk nieuwbouw komt op de plek waar je woont. Het overkwam moeder Ans Aarsel – Van de Leemput,  dochter Angelique en kleindochter Naomi. Moeder en dochter vertellen hun verhaal.

Verse eitjes voor de harde werkers

De ontvangst is er één van onvervalste Bossche gastvrijheid. ‘Kom binnen, meidje, koffie, thee, zelfgebakken cake?’ Jan en Truus zijn bewoners van het eerste uur. Jan is druk op zijn ’landje’ bij volkstuin Pastoor Barten, Truus vertelt vrolijk honderduit. ‘Als ik te veel praat, moet je het maar zeggen hoor.’

Met praten en luisteren kom je een stuk verder!

Wijkbeheerder Max Kreekel is een nieuw gezicht in De Haren. Hij fietst nu zo’n drie weken rond in de wijk en mensen beginnen hem al te kennen. Zo ook mevrouw Van ’t Zand. Ze vertelt Max dat ze erg blij is met haar ‘nieuwe’ huis.

Het begint bij de bewoners

Uitvoerder André van de Sande en voorman Bart van Dinther – een bekend koppel in de wijk - sturen samen het renovatiewerk aan. Het werk verloopt soepel en dat is deels hun verdienste. Onder het genot van een vers kopje koffie vertellen zij over hun dagelijkse werk.

‘Goei’ mensen, ‘goei’ werk!

Maandagochtend, Derde Haren nummer 39. Het is er een drukte van jewelste. Vaklui lopen in en uit. Sandra, Trudy, Erik en Willem - samen verantwoordelijk voor een goed verloop van de renovatie in de wijk - praten elkaar in de keuken bij over de stormschade van het afgelopen weekend.

Alles weer als nieuw

Fariborz (‘zeg maar Fari’) ontvluchtte 33 jaar geleden de eerste Golfoorlog. De Iraniër zag zijn toekomst letterlijk in rook opgaan. Hij brak zijn studie af, vertrok hals over de kop en kwam uiteindelijk in Den Bosch terecht. In 2003 voegde Shirin zich bij hem.

Sloop, dat betekent nogal wat

Als je woning wordt gesloopt, is dat geen kleinigheid. Dat beseffen projectconsulenten Touria en Willemien maar al te goed. Zij begeleiden de huurders die de komende tijd hun huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Een pittige klus, maar des te fijner als het lukt.

Nieuwbouw biedt broodnodige woonruimte

De geplande nieuwbouw in de wijk maakt de tongen los. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. En die horen we graag! Programmamanager Mirjam Lamme en ontwerper Stijn Heesbeen vertellen hoe zij samen met de bewoners tot een passend ontwerp komen.

De Haren: een veilig thuis voor mens en dier

In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan

Lekker duurzaam bezig!

In onze taal betekent Duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, 'grondstofbesparend’. Met de aanpak van de ruim 300 huizen in de wijk zetten we samen met bewoners een reuzestap op weg naar een duurzame wereld.

Het verhaal van mevrouw Overduin

Eind december 2021 - De huizen aan de Tweede en Derde Haren zijn voorzien van een nieuw ‘jasje’. De steigers zijn weer afgebroken. De bouwvakkers werken hun werklijstje af want de kerstvakantie staat voor de deur. De bouwvakkers én de bewoners is een paar weken rust gegund.