Tranen en Bossche Bollen

De Haren gaat nieuwe fase in

“Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”. Een krachtige samenvatting van Mirjam Lamme. Zij kijkt terug op 2,5 jaar Gebiedsontwikkeling De Haren. “De bewoners weten waar ze aan toe zijn, de plannen zijn duidelijk, er kan gebouwd worden. Een mooi moment om het stokje over te dragen.”

De Haren was toe aan een flinke opknapbeurt. Daarnaast is de woningnood enorm. Het plan voor De Haren: een wijk met meer, goede en duurzame woningen, waar mensen fijn, veilig en samen kunnen wonen en leven. Programmamanager Mirjam Lamme startte eind 2019 en bracht na onderzoek door Zayaz en Architectenbureau KAW alle plannen en uitvoering bij elkaar. In drie delen: renovatie & verduurzaming, sloop & nieuwbouw en de sociale wijkaanpak #onzebuurt.

“Ik ben trots op het projectteam en op de bewoners. Het viel echt niet altijd mee, ze hebben het toch maar mooi gedaan!”

Je huis op z’n kop

De eerste fase van de renovatie is afgerond. “Ik zeg het graag zoals het is: het projectteam heeft het met elkaar fantastisch gedaan. De bewoners gaven een 8,7 voor netheid en snelheid van werken, de vriendelijkheid en vooral het resultaat. Toch was het niet eenvoudig, want we wilden de huurders zoveel mogelijk keuzevrijheid geven. Uiteindelijk koos 94% van de huishoudens voor het complete pakket. En geloof me: dat vraagt veel van de bewoners, je hele huis staat op z’n kop. In totaal worden 300 huizen gerenoveerd. Het duurt nog even voor iedereen aan de beurt is geweest; in de tussentijd wordt onderhoud dat niet kan wachten natuurlijk gewoon uitgevoerd.”

Stemmen over sloop

Zes locaties kwamen in aanmerking voor nieuwbouw. De bewoners van deze blokken konden voor of tegen sloop stemmen. Geen kleinigheid! Samen met een groep bewoners uit de zes blokken is een Sociaal Plan gemaakt, vanzelfsprekend vóór de stemronde zodat mensen wisten waar ze aan toe waren. In vier woonblokken stemde een meerderheid voor sloop, bij twee blokken niet. Het plan geldt voor al deze bewoners. Op een enkeling na hebben degenen die voor sloop kozen een aanbod gekregen voor een nieuwe woning, een aantal is zelfs al verhuisd. Zij zijn daarbij persoonlijk begeleid door onze woonconsulenten die voor hen een woning op maat zochten. Met de huurders van de twee woonblokken die tegenstemden, spraken we een opknapbeurt af, omdat deze woningen nog 10 tot 15 jaar blijven staan.

Enthousiasme en zorgen

De wijkbewoners praten ook mee over de nieuwbouw. “In de acht buurtbijeenkomsten varieerden de reacties van ‘prachtig, ben heel benieuwd’ tot allerlei zorgen; over het aantal woningen, veiligheid, verkeer, uitzicht en nog veel meer. Zo gaf een aantal bewoners aan dat ze geen hoogbouw willen midden in de wijk, dat er genoeg groen en speelplekken moeten blijven en hoe ze willen samenleven. Natuurlijk houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen van de bewoners. Tegelijkertijd hebben we meegegeven dat hoogbouw wel nodig is om aan de grote vraag naar woningen te voldoen. De architect is met de wensen van de bewoners en de eisen van de gemeente en Zayaz aan de slag gegaan. In december presenteren we de schetsen.”

Delen en ontmoeten

In De Haren gaat het niet alleen om huizen, maar vooral en juist om mensen. De Buurtkamer (Vierde Haren 59) is straks de plek om vragen, zorgen en ideeën te delen en om elkaar te ontmoeten. “Immers”, zegt Mirjam, “als je aan de Tweede Haren woont, weet je niet of iemand in de Derde Haren eenzaam is, of in de Vierde Haren geholpen zou zijn met een maaltijd. Er wordt al volop meegedacht, we hoorden onder meer over een naaiatelier, de buurttuin en een koffie-uurtje. Samen met onze partners en de bewoners gaan kijken welke kansen er zijn om de wijk te versterken.”

Per 1 januari draagt Mirjam het stokje over aan de nieuwe ontwikkelaar, Merlijn Meeus. Ze is trots. “Op hoe we dit samen voor elkaar hebben gekregen. Op het projectteam en vooral op de bewoners. Het viel echt niet altijd mee, ze hebben het toch maar mooi gedaan!”

De Haren - Keuzeopties icon

Verhalen

Andere verhalen

Ik woon nu weer naast mijn ‘oude’ buren

Peter en Jenny van Pinxten woonden in een van de huizen die plaatsmaken voor de toekomstige nieuwbouw. Dat werd verhuizen ... gelukkig naar een huis in hun vertrouwde buurtje bij de Derde Haren.

Het is nu veel gezelliger hier

Diny woont aan de Vierde Haren en is sinds kort wereldberoemd in Den Bosch. Vorig jaar december tijdens de bewonersbijeenkomst over de ontwikkelingen in De Haren raakte ze aan de praat met een journalist van het Brabants Dagblad. Een paar dagen later stond haar verhaal paginagroot in de krant.

Het begint vaak met een praatje

Nicole de Koning loopt alweer een paar maanden rond in De Haren en ontmoet er veel bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat ze tijdens haar rondjes in de wijk allemaal hoort en ziet … en wat ze er uiteindelijk mee doet.

“Ik wil echt iets voor bewoners kunnen betekenen.”

Amal Farah wisselde afgelopen zomer van baan. Ze werkte eerder als klantadviseur bij Zayaz en is nu werkzaam als woonconsulent in De Haren Donk en Reit. Waarom deze overstap? Amal vertelt het ons.

’t Harenhofje, iedereen is hier welkom … ook de vergeten groenten 😉

Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen.

Dit huis … liefde op het eerste gezicht

Petra van Hoof en haar zoon Michael trokken afgelopen zomer de deur van hun huis aan de Derde Haren dicht. Zij verhuisden naar de Tweede Haren om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw. Een hele klus. Projectconsulente Touria begeleidde hen bij het zoeken naar een nieuw huis.

Ze zijn allemaal zo lief

Fase 2 van de renovatie is begonnen. De start is bij de woningen aan de Vierde Haren. Truus Satters (74) woont daar al 44 jaar met veel plezier. Ze vertelt over haar voorbereiding op de renovatie en de keuzes die ze maakte.

We trokken aan de bel bij Zayaz … dat hielp!

Rensie van de Westelaken is één van de oprichters van stichting Bewoners Belangen Groep (BBG) De Haren. We spraken haar over het werk van de stichting en haar kijk op de ontwikkelingen in De Haren.

Een goed Sociaal Plan voor iedereen, daar gingen we voor!

Samen met dochter Jazz  en hond Lola verhuisde Robert Gabriël afgelopen maart vanuit de Tweede Haren naar de andere kant van de stad. Naar de Oeterselaan, dichtbij het Westerpark. Zij vertrokken als eersten uit de wijk, om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw.

Die cv-ketels kon ik nog wel gebruiken

Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus…

Verhuizen van De Haren naar Hintham, wie had dat ooit gedacht?

Tini en Dymph Kennis wonen sinds een aantal weken in hun nieuwbouwappartement aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Zij lieten hun huis aan de Derde Haren na zo’n 25 jaar achter en maakten plaats voor de nieuwbouw die daar op termijn komt.

Hier is ons thuis 

Middenin coronatijd afscheid moeten nemen van een geliefde én in diezelfde tijd horen dat er mogelijk nieuwbouw komt op de plek waar je woont. Het overkwam moeder Ans Aarsel – Van de Leemput,  dochter Angelique en kleindochter Naomi. Moeder en dochter vertellen hun verhaal.

Verse eitjes voor de harde werkers

De ontvangst is er één van onvervalste Bossche gastvrijheid. ‘Kom binnen, meidje, koffie, thee, zelfgebakken cake?’ Jan en Truus zijn bewoners van het eerste uur. Jan is druk op zijn ’landje’ bij volkstuin Pastoor Barten, Truus vertelt vrolijk honderduit. ‘Als ik te veel praat, moet je het maar zeggen hoor.’

Met praten en luisteren kom je een stuk verder!

Wijkbeheerder Max Kreekel is een nieuw gezicht in De Haren. Hij fietst nu zo’n drie weken rond in de wijk en mensen beginnen hem al te kennen. Zo ook mevrouw Van ’t Zand. Ze vertelt Max dat ze erg blij is met haar ‘nieuwe’ huis.

Het begint bij de bewoners

Uitvoerder André van de Sande en voorman Bart van Dinther – een bekend koppel in de wijk - sturen samen het renovatiewerk aan. Het werk verloopt soepel en dat is deels hun verdienste. Onder het genot van een vers kopje koffie vertellen zij over hun dagelijkse werk.

‘Goei’ mensen, ‘goei’ werk!

Maandagochtend, Derde Haren nummer 39. Het is er een drukte van jewelste. Vaklui lopen in en uit. Sandra, Trudy, Erik en Willem - samen verantwoordelijk voor een goed verloop van de renovatie in de wijk - praten elkaar in de keuken bij over de stormschade van het afgelopen weekend.

Alles weer als nieuw

Fariborz (‘zeg maar Fari’) ontvluchtte 33 jaar geleden de eerste Golfoorlog. De Iraniër zag zijn toekomst letterlijk in rook opgaan. Hij brak zijn studie af, vertrok hals over de kop en kwam uiteindelijk in Den Bosch terecht. In 2003 voegde Shirin zich bij hem.

Sloop, dat betekent nogal wat

Als je woning wordt gesloopt, is dat geen kleinigheid. Dat beseffen projectconsulenten Touria en Willemien maar al te goed. Zij begeleiden de huurders die de komende tijd hun huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Een pittige klus, maar des te fijner als het lukt.

Nieuwbouw biedt broodnodige woonruimte

De geplande nieuwbouw in de wijk maakt de tongen los. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. En die horen we graag! Programmamanager Mirjam Lamme en ontwerper Stijn Heesbeen vertellen hoe zij samen met de bewoners tot een passend ontwerp komen.

De Haren: een veilig thuis voor mens en dier

In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan

Lekker duurzaam bezig!

In onze taal betekent Duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, 'grondstofbesparend’. Met de aanpak van de ruim 300 huizen in de wijk zetten we samen met bewoners een reuzestap op weg naar een duurzame wereld.

Het verhaal van mevrouw Overduin

Eind december 2021 - De huizen aan de Tweede en Derde Haren zijn voorzien van een nieuw ‘jasje’. De steigers zijn weer afgebroken. De bouwvakkers werken hun werklijstje af want de kerstvakantie staat voor de deur. De bouwvakkers én de bewoners is een paar weken rust gegund.