Die cv-ketels kon ik nog wel gebruiken

Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus niets houdt hen tegen.

Renovatie
Hun huis aan de Derde Haren is, zeker na de renovatie, een heus paleisje. “Er moet alleen nog wat gestuukt en geschilderd worden en dan is het helemaal klaar”, vertelt Jolande trots. Ze kozen voor de totale buitenrenovatie en de aanpak van de badkamer. De prachtige keuken en een hangtoilet hadden ze eerder zelf al geplaatst, dus dat was niet nodig.

Snert voor dank
Over de hulp en inzet van de werklui zijn Jolande en Rick erg te spreken: “Niks was teveel. Ze hebben ons erg goed geholpen. Tijdens carnaval wilden we daarom samen met de buurman iets doen om André, Bart en de andere werkmannen te bedanken. We hebben toen snert gemaakt voor ruim vijftig man. En ik had voor iedereen een mutsje in de Oeteldonkse kleuren gehaakt, voor over hun bouwhelm. Dat zag er heel grappig uit.”

Oorlog laat sporen achter
Dat het samenbrengen, het verbinden en helpen van mensen hen in het bloed zit, is wel duidelijk. Als oud-militair, veteraan, heeft Rick een bewogen leven achter de rug. Zijn uitzending naar Libanon (november 1979 tot maart 1980) heeft zijn sporen nagelaten. Rick: “In de eerste jaren na mijn terugkeer was er nog niks aan de hand, zo leek het. Totdat, nu alweer zo’n 22 jaar geleden, de bom barstte. Ik bleek een trauma – ze noemen dat PTSS – te hebben opgelopen in de oorlog en dat kwam toen naar boven.” Rick werd afgekeurd voor werk, maar wilde wel een zinvolle invulling aan zijn leven geven. “Ik wilde continue bezig zijn, om de stille momenten te ontwijken. Alles om maar niet te hoeven piekeren.”

Vrijwilligerswerk
Rick was al snel druk met allerlei vrijwilligerswerk: buurtpreventie, mantelzorger, oprichting van een forum voor landelijk zorg voor veteranen en gastheer bij het veteranencafé Nico Schuurmanshuis in Orthen. Sinds 5 jaar is Rick actief bij de Stichting Ouwestomp en Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) Den Bosch – Brabant Noord. De oude kantine van voetbalclub RKJVV aan De Fuik in de Schutskamp is dé plek waar veteranen samenkomen. Mensen die naar oorlogsgebieden zijn geweest, om te vechten of voor vredesmissies. “Ze komen bij ons om samen te zijn met lotgenoten. We begrijpen elkaar, kunnen ons verhaal bij elkaar kwijt en organiseren van alles. Als het nodig is, kan ik zelfs iemand doorverwijzen naar professionele hulpverleners”, aldus Rick.

Actief
Een groep van zo’n twintig vrijwilligers zorgt ervoor dat de Ouwestomp bruist. “We organiseren herdenkingen, runnen een museum en ontvangen studenten verpleging om ze te leren om te gaan met de problemen van oorlogsveteranen. Maar we hebben daarnaast ook een buurtfunctie. We bieden ook  plek aan de carnavalsclub, de wandelclub en ondersteunden bijvoorbeeld bij de kindervakantieweek  op de voetbalvelden achter ons honk”, vertelt Rick enthousiast.

Recyclen en zelf bouwen
De vrijwilligers mogen het pand van de gemeente gebruiken. Rick: “Al het onderhoud doen we zelf. We richtten onze plek zelf in. We kochten oude boedels op via Marktplaats en bouwden onze keuken zelf. Zo kwam ik ook op het idee om bij Zayaz naar de oude cv-ketels te vragen. Zayaz vervangt deze ketels tijdens de renovatie. Ik kreeg twee van deze ketels waarvan we de onderdelen weer goed konden gebruiken voor ons honk. Mooi dat de ketels zo een tweede leven krijgen.”

Stokje overdragen
Na zoveel belangeloos werk en een te volle agenda vinden Jolande en Rick het nu tijd voor iets anders. Ze trekken de stekker uit een groot deel van het vrijwilligerswerk en hebben het plan samen te gaan genieten van wat meer vrijheid. Uiteraard verdiend! Toch hopen we van harte dat het na een tijdje toch weer begint te kriebelen en zij zich samen met andere bewoners en ons willen inzetten voor de gemeenschap in De Haren.  

Doppen sparen
Tot slot wil Rick nog even melden dat de stichting ook plastic doppen inzamelt voor het goede doel.  Rick: “Deze doppen leveren geld op voor Stichting Hulphond. Zo’n hond kan hulp bieden aan oorlogsveteranen met fysieke problemen. De opleiding daarvan is erg duur en wij dragen hier graag een steentje aan bij. Dus als mensen voor ons willen sparen … graag”.

Lees hier waar u de doppen naartoe kunt brengen: Plastic Doppen Hulphond – Stichting Ouwestomp

De Haren - Keuzeopties icon

Verhalen

Andere verhalen

Vrijwilliger van het Jaar

Buurtbewoner en ‘übervrijwilliger’ Sermin Boekhoven tot Vrijwilliger van het Jaar gekroond door wethouder Roy Geers. Ze was blij verrast. Nieuwsgierig naar deze actieve vrijwilliger spraken we met haar af in ’t Harenhuis, want ook daar is zij inmiddels regelmatig te vinden.

Vrolijke hobby

Dennis en Marianne wonen met hun drie kinderen – Destiny, Giovany en Lorenzo - aan de Derde Haren. Als je wilt weten waar precies, ga dan op het licht af. Hun huis is in deze donkere dagen helemaal versierd met kerstlichtjes. De buren doen ook gezellig mee. Het is een…

‘In huize Overduin schijnt altijd de zon’

Met een gastvrij ‘kom binnen, koffie?’ laat Ria Overduin me binnen. Haar man Wim is niet thuis vandaag. Hij is aan het werk. Ria en Wim wonen al sinds eind ‘77 aan de Tweede Haren. Hun twee zonen zijn allang uitgevlogen en nu maken twee langharige katten en een hele…

Er-op-uit in De Haren

Erna Hendriks, coördinerend begeleider van 12 bewoners met een licht verstandelijke beperking bij Cello, wil er zoveel mogelijk op uit met haar bewoners. Fijn even naar buiten de Noorderkroon waar ze wonen. Wat frisse lucht, een mooie wandeling, andere mensen ontmoeten in de wijk. De bewoners zijn blij met al…

Een nieuw thuis in je eigen wijk

Kansen voor doorstromers in De Haren De renovatie en verduurzaming van De Haren is in volle gang. Er komen zo’n 130 nieuwe woningen bij. Hard nodig in deze tijd van woningnood. En een mooie kans voor (oudere) bewoners die passender willen gaan wonen. Zayaz gaat in gesprek met een groep…

Helemaal op onze plek

Kitty en Marie-Louise dachten er al een tijdje over om te gaan verhuizen toen het bericht kwam dat hun woning aan de Eerste Haren mogelijk gesloopt ging worden voor de nieuwbouw. “We wilden naar een gelijkvloerse woning in verband met mijn gezondheid”, vertelt Kitty. Ze vertrokken uit De Haren.

Vleermuizen in onderhuur

Het lijkt alsof ze de woning van bewoner Ilse vergeten zijn tijdens de renovatie in fase 1. Niets is minder waar. Alleen de buitenkant moet nog worden aangepakt. Daarvoor moet dan wel de vleermuizenkolonie onder haar dak zijn verhuisd.

Duidelijkheid staat bij mij voorop!

Het is alweer een paar jaar geleden dat Willem Bogaerts De Haren ‘binnenliep’. Buro Kade, waar Willem werkt, was gevraagd het ontwerp voor de renovatie van de gevels te maken. Later werd hij gevraagd om als opzichter van de renovatie aan de slag te gaan. Willem vertelt over zijn ervaringen.

“Ik ben een positivo en hou van Noord”

Ronnie van Gaal, geboren en getogen Bosschenaar, is op bezoek in ’t HarenHuis. Hij is wijkmanager in Noord, verantwoordelijk voor het wel en wee van de wijk en de bewoners. Ronnie:  “Achter een computer kan ik de wijk niet voelen. Daarom fiets ik altijd door de wijken."

We zijn allebei sociaal én duidelijk, en dat werkt!

Sandra en Trudy vormen een mooi stel dat met veel plezier samenwerkt in De Haren. Trudy als huurderscoach vanuit de aannemer. Sandra als projectconsulent vanuit Zayaz. Beiden voelen ze zich betrokken bij het wel en wee van buurtbewoners. En bij elkaar.

Wijkbewoner Marianne:vrij, blij en kleurrijk

In De Haren wonen een kleine duizend mensen. Ieder met hun eigen, unieke verhaal. Nieuwsgierig naar deze verhalen zoeken we bewoners op om te horen over hun leven in de wijk. Zo kwamen we ook bij Marianne van Duuren, een kleurrijke buurtbewoner, die aan de Zesde Haren woont.

Geen keuzestress

Maart 2023 - Voor moeder Maggy van de Vaart en haar twee dochters Esmée en Priscilla is het moment van kiezen daar. Hun huis aan de Eerste Haren wordt eind dit jaar gerenoveerd. Projectconsulent Sandra heet de familie van harte welkom in de zogeheten modelwoning.

Ik woon nu weer naast mijn ‘oude’ buren

Peter en Jenny van Pinxten woonden in een van de huizen die plaatsmaken voor de toekomstige nieuwbouw. Dat werd verhuizen ... gelukkig naar een huis in hun vertrouwde buurtje bij de Derde Haren.

Het is nu veel gezelliger hier

Diny woont aan de Vierde Haren en is sinds kort wereldberoemd in Den Bosch. Vorig jaar december tijdens de bewonersbijeenkomst over de ontwikkelingen in De Haren raakte ze aan de praat met een journalist van het Brabants Dagblad. Een paar dagen later stond haar verhaal paginagroot in de krant.

Het begint vaak met een praatje

Nicole de Koning loopt alweer een paar maanden rond in De Haren en ontmoet er veel bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat ze tijdens haar rondjes in de wijk allemaal hoort en ziet … en wat ze er uiteindelijk mee doet.

Tranen en Bossche Bollen

Gebiedsontwikkeling De Haren komt in een nieuwe fase. Tijd voor Mirjam Lamme om het stokje aan de nieuwe projectleider over te dragen. Ze kijkt terug op de afgelopen 2,5 jaar.: “Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”.

’t Harenhofje, iedereen is hier welkom … ook de vergeten groenten 😉

Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen.

Dit huis … liefde op het eerste gezicht

Petra van Hoof en haar zoon Michael trokken afgelopen zomer de deur van hun huis aan de Derde Haren dicht. Zij verhuisden naar de Tweede Haren om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw. Een hele klus. Projectconsulente Touria begeleidde hen bij het zoeken naar een nieuw huis.

Ze zijn allemaal zo lief

Fase 2 van de renovatie is begonnen. De start is bij de woningen aan de Vierde Haren. Truus Satters (74) woont daar al 44 jaar met veel plezier. Ze vertelt over haar voorbereiding op de renovatie en de keuzes die ze maakte.

We trokken aan de bel bij Zayaz … dat hielp!

Rensie van de Westelaken is één van de oprichters van stichting Bewoners Belangen Groep (BBG) De Haren. We spraken haar over het werk van de stichting en haar kijk op de ontwikkelingen in De Haren.

Verhuizen van De Haren naar Hintham, wie had dat ooit gedacht?

Tini en Dymph Kennis wonen sinds een aantal weken in hun nieuwbouwappartement aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Zij lieten hun huis aan de Derde Haren na zo’n 25 jaar achter en maakten plaats voor de nieuwbouw die daar op termijn komt.

Hier is ons thuis 

Middenin coronatijd afscheid moeten nemen van een geliefde én in diezelfde tijd horen dat er mogelijk nieuwbouw komt op de plek waar je woont. Het overkwam moeder Ans Aarsel – Van de Leemput,  dochter Angelique en kleindochter Naomi. Moeder en dochter vertellen hun verhaal.

Verse eitjes voor de harde werkers

De ontvangst is er één van onvervalste Bossche gastvrijheid. ‘Kom binnen, meidje, koffie, thee, zelfgebakken cake?’ Jan en Truus zijn bewoners van het eerste uur. Jan is druk op zijn ’landje’ bij volkstuin Pastoor Barten, Truus vertelt vrolijk honderduit. ‘Als ik te veel praat, moet je het maar zeggen hoor.’

Met praten en luisteren kom je een stuk verder!

Wijkbeheerder Max Kreekel is een nieuw gezicht in De Haren. Hij fietst nu zo’n drie weken rond in de wijk en mensen beginnen hem al te kennen. Zo ook mevrouw Van ’t Zand. Ze vertelt Max dat ze erg blij is met haar ‘nieuwe’ huis.

Het begint bij de bewoners

Uitvoerder André van de Sande en voorman Bart van Dinther – een bekend koppel in de wijk - sturen samen het renovatiewerk aan. Het werk verloopt soepel en dat is deels hun verdienste. Onder het genot van een vers kopje koffie vertellen zij over hun dagelijkse werk.

‘Goei’ mensen, ‘goei’ werk!

Maandagochtend, Derde Haren nummer 39. Het is er een drukte van jewelste. Vaklui lopen in en uit. Sandra, Trudy, Erik en Willem - samen verantwoordelijk voor een goed verloop van de renovatie in de wijk - praten elkaar in de keuken bij over de stormschade van het afgelopen weekend.

Alles weer als nieuw

Fariborz (‘zeg maar Fari’) ontvluchtte 33 jaar geleden de eerste Golfoorlog. De Iraniër zag zijn toekomst letterlijk in rook opgaan. Hij brak zijn studie af, vertrok hals over de kop en kwam uiteindelijk in Den Bosch terecht. In 2003 voegde Shirin zich bij hem.

Sloop, dat betekent nogal wat

Als je woning wordt gesloopt, is dat geen kleinigheid. Dat beseffen projectconsulenten Touria en Willemien maar al te goed. Zij begeleiden de huurders die de komende tijd hun huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Een pittige klus, maar des te fijner als het lukt.

Nieuwbouw biedt broodnodige woonruimte

De geplande nieuwbouw in de wijk maakt de tongen los. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. En die horen we graag! Programmamanager Mirjam Lamme en ontwerper Stijn Heesbeen vertellen hoe zij samen met de bewoners tot een passend ontwerp komen.

De Haren: een veilig thuis voor mens en dier

In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan

Lekker duurzaam bezig!

In onze taal betekent Duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, 'grondstofbesparend’. Met de aanpak van de ruim 300 huizen in de wijk zetten we samen met bewoners een reuzestap op weg naar een duurzame wereld.

Het verhaal van mevrouw Overduin

Eind december 2021 - De huizen aan de Tweede en Derde Haren zijn voorzien van een nieuw ‘jasje’. De steigers zijn weer afgebroken. De bouwvakkers werken hun werklijstje af want de kerstvakantie staat voor de deur. De bouwvakkers én de bewoners is een paar weken rust gegund.