Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus niets houdt hen tegen.
Renovatie
Hun huis aan de Derde Haren is, zeker na de renovatie, een heus paleisje. “Er moet alleen nog wat gestuukt en geschilderd worden en dan is het helemaal klaar”, vertelt Jolande trots. Ze kozen voor de totale buitenrenovatie en de aanpak van de badkamer. De prachtige keuken en een hangtoilet hadden ze eerder zelf al geplaatst, dus dat was niet nodig.
Snert voor dank
Over de hulp en inzet van de werklui zijn Jolande en Rick erg te spreken: “Niks was teveel. Ze hebben ons erg goed geholpen. Tijdens carnaval wilden we daarom samen met de buurman iets doen om André, Bart en de andere werkmannen te bedanken. We hebben toen snert gemaakt voor ruim vijftig man. En ik had voor iedereen een mutsje in de Oeteldonkse kleuren gehaakt, voor over hun bouwhelm. Dat zag er heel grappig uit.”
Oorlog laat sporen achter
Dat het samenbrengen, het verbinden en helpen van mensen hen in het bloed zit, is wel duidelijk. Als oud-militair, veteraan, heeft Rick een bewogen leven achter de rug. Zijn uitzending naar Libanon (november 1979 tot maart 1980) heeft zijn sporen nagelaten. Rick: “In de eerste jaren na mijn terugkeer was er nog niks aan de hand, zo leek het. Totdat, nu alweer zo’n 22 jaar geleden, de bom barstte. Ik bleek een trauma – ze noemen dat PTSS – te hebben opgelopen in de oorlog en dat kwam toen naar boven.” Rick werd afgekeurd voor werk, maar wilde wel een zinvolle invulling aan zijn leven geven. “Ik wilde continue bezig zijn, om de stille momenten te ontwijken. Alles om maar niet te hoeven piekeren.”
Vrijwilligerswerk
Rick was al snel druk met allerlei vrijwilligerswerk: buurtpreventie, mantelzorger, oprichting van een forum voor landelijk zorg voor veteranen en gastheer bij het veteranencafé Nico Schuurmanshuis in Orthen. Sinds 5 jaar is Rick actief bij de Stichting Ouwestomp en Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) Den Bosch – Brabant Noord. De oude kantine van voetbalclub RKJVV aan De Fuik in de Schutskamp is dé plek waar veteranen samenkomen. Mensen die naar oorlogsgebieden zijn geweest, om te vechten of voor vredesmissies. “Ze komen bij ons om samen te zijn met lotgenoten. We begrijpen elkaar, kunnen ons verhaal bij elkaar kwijt en organiseren van alles. Als het nodig is, kan ik zelfs iemand doorverwijzen naar professionele hulpverleners”, aldus Rick.
Actief
Een groep van zo’n twintig vrijwilligers zorgt ervoor dat de Ouwestomp bruist. “We organiseren herdenkingen, runnen een museum en ontvangen studenten verpleging om ze te leren om te gaan met de problemen van oorlogsveteranen. Maar we hebben daarnaast ook een buurtfunctie. We bieden ook plek aan de carnavalsclub, de wandelclub en ondersteunden bijvoorbeeld bij de kindervakantieweek op de voetbalvelden achter ons honk”, vertelt Rick enthousiast.
Recyclen en zelf bouwen
De vrijwilligers mogen het pand van de gemeente gebruiken. Rick: “Al het onderhoud doen we zelf. We richtten onze plek zelf in. We kochten oude boedels op via Marktplaats en bouwden onze keuken zelf. Zo kwam ik ook op het idee om bij Zayaz naar de oude cv-ketels te vragen. Zayaz vervangt deze ketels tijdens de renovatie. Ik kreeg twee van deze ketels waarvan we de onderdelen weer goed konden gebruiken voor ons honk. Mooi dat de ketels zo een tweede leven krijgen.”
Stokje overdragen
Na zoveel belangeloos werk en een te volle agenda vinden Jolande en Rick het nu tijd voor iets anders. Ze trekken de stekker uit een groot deel van het vrijwilligerswerk en hebben het plan samen te gaan genieten van wat meer vrijheid. Uiteraard verdiend! Toch hopen we van harte dat het na een tijdje toch weer begint te kriebelen en zij zich samen met andere bewoners en ons willen inzetten voor de gemeenschap in De Haren.
Doppen sparen
Tot slot wil Rick nog even melden dat de stichting ook plastic doppen inzamelt voor het goede doel. Rick: “Deze doppen leveren geld op voor Stichting Hulphond. Zo’n hond kan hulp bieden aan oorlogsveteranen met fysieke problemen. De opleiding daarvan is erg duur en wij dragen hier graag een steentje aan bij. Dus als mensen voor ons willen sparen … graag”.
Lees hier waar u de doppen naartoe kunt brengen: Plastic Doppen Hulphond – Stichting Ouwestomp