Duidelijkheid staat bij mij voorop!

Het is alweer een paar jaar geleden dat Willem Bogaerts De Haren ‘binnenliep’. Buro Kade, waar Willem werkt, was gevraagd het ontwerp voor de renovatie van de gevels te maken. Daar kwam heel wat bij kijken. Los van het ontwerp werd Willem – na eerdere samenwerking met Zayaz – gevraagd om als opzichter van de renovatie aan de slag te gaan. Willem vertelt over zijn ervaringen.

Hoe was je start bij het project?

“Aan de hand van de uitgangspunten, gesteld door aannemer Huybregts Relou, heeft ons bureau het ontwerp voor de nieuwe gemaakt. We hebben samen met de aannemer heel wat hobbels moeten nemen. Je komt in bestaande bouw en loopt al snel tegen beperkingen aan. Zo gingen Erik (de uitvoerder) en ik bij zo’n 50-60 woningen langs om te kijken naar de technische staat ervan (zogenoemde ‘koude opname). En om te kijken of we onze plannen konden uitvoeren. Niet alles bleek te kunnen. Zo wilden we in eerste instantie de daken van binnenuit isoleren. Toen we gingen meten in de slaapkamer onder het schuine dak bleek dat dat niet kon. De isolatieplaten zijn zo’n 15 cm dik. Hierdoor zouden we zoveel ruimte verliezen dat de ruimte volgens de regels niet meer als slaapkamer zou mogen worden gebruikt. Dat wilden we natuurlijk niet. Dus kozen we voor isolatie aan de buitenkant.”

Het plan is duidelijk. De mensen weten waar ze aan toe zijn. En daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.

Willem Bogaerts, opzichter
Er was corona. Hoe was het om te werken in deze tijd?

“Het bouwteam overlegde eerst in wijkcentrum De Stolp en later in een grote ruimte bij Van der Valk, zodat we afstand van elkaar konden houden. Heel bijzonder. Verder kon het werk gewoon doorgaan. Uiteraard binnen de geldende coronaregels.”

Toen het plan klaar was, ging je als opzichter aan de slag. Wat doet een opzichter?

“Mijn taak als opzichter bestaat uit het controleren van de technische uitvoering van het werk en het  beoordelen of de woningen volgens afspraken worden opgeleverd. Ook begeleid ik samen met Sandra de keuzemomenten van bewoners. Meestal ben ik twee dagen per week aan het werk voor de wijk.”

En verloopt het project goed?

“Jazeker! Duidelijkheid is iets dat bij mij voorop staat. Het plan is duidelijk. De mensen weten waar ze aan toe zijn. En daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.
Verder is de samenwerking met de werklui heel goed (Willem straalt als hij dit vertelt). Dat zit ‘m in de mensen. Uitvoerder Erik heeft een goed, vast team om zich heen verzameld en dat werkt! Meestal is het zo dat de punten die op de opleveringslijst staan al zijn opgelost voordat ik met Erik de woning weer uitloop. Als de oplevering van een woning al wat is vertraagd, dan komt dat meestal door weersomstandigheden of door leveringsproblemen van materialen.”

Hoe is het voor bewoners zo’n renovatie?

“Ja, dat is natuurlijk niet niks. Bewoners kiezen zelf of ze meedoen aan de renovatie en verduurzaming.  Niet iedereen doet mee. Sommige bewoners zien ervan af omdat ze op leeftijd zijn en het teveel gedoe vinden. En er zijn mensen die net zelf hun huis helemaal hebben aangepakt en niet weer in de rotzooi willen zitten. Ieder heeft zo z’n eigen redenen, en dat begrijp ik helemaal. Toch doet het overgrote deel van de bewoners mee.”

Ben je blij dat het overgrote deel van de bewoners meedoet met de renovatie en verduurzaming?

“Uitgangspunt voor de renovatie was dat 70% van de bewoners mee zou moeten doen. Dit aantal werd veel hoger, bijna 100 % doet mee, mede ‘dankzij’ de energiecrisis. Dit betekende dat Zayaz meer geld moest vrijmaken voor het project. Uiteindelijk ben ik heel blij dat we echt grootschalig verduurzamen én dat hierdoor het dagelijks leven van bewoners verbetert. Bewoners ervaren hun huis als stiller, langer koel in de zomer en langer warm in koude dagen. Ik word heel blij als ik een bewoner hoor zeggen dat de energierekening in de laatste 3 maanden van de winter duizend euro lager is.”

Willem sluit af: “Ik ontmoet eerlijke en goede mensen in De Haren. Mensen met een warm hart. Het is fijn om hier te werken.”

Gelukkig blijft de 65-jarige opzichter nog in De Haren om de 3e en laatste fase van het renovatieproject te begeleiden. We wensen hem veel (werk)plezier in De Haren.

De Haren - Keuzeopties icon

Verhalen

Andere verhalen

Helemaal op onze plek

Kitty en Marie-Louise dachten er al een tijdje over om te gaan verhuizen toen het bericht kwam dat hun woning aan de Eerste Haren mogelijk gesloopt ging worden voor de nieuwbouw. “We wilden naar een gelijkvloerse woning in verband met mijn gezondheid”, vertelt Kitty. Ze vertrokken uit De Haren.

Vleermuizen in onderhuur

Het lijkt alsof ze de woning van bewoner Ilse vergeten zijn tijdens de renovatie in fase 1. Niets is minder waar. Alleen de buitenkant moet nog worden aangepakt. Daarvoor moet dan wel de vleermuizenkolonie onder haar dak zijn verhuisd.

“Ik ben een positivo en hou van Noord”

Ronnie van Gaal, geboren en getogen Bosschenaar, is op bezoek in ’t HarenHuis. Hij is wijkmanager in Noord, verantwoordelijk voor het wel en wee van de wijk en de bewoners. Ronnie:  “Achter een computer kan ik de wijk niet voelen. Daarom fiets ik altijd door de wijken."

We zijn allebei sociaal én duidelijk, en dat werkt!

Sandra en Trudy vormen een mooi stel dat met veel plezier samenwerkt in De Haren. Trudy als huurderscoach vanuit de aannemer. Sandra als projectconsulent vanuit Zayaz. Beiden voelen ze zich betrokken bij het wel en wee van buurtbewoners. En bij elkaar.

Wijkbewoner Marianne:vrij, blij en kleurrijk

In De Haren wonen een kleine duizend mensen. Ieder met hun eigen, unieke verhaal. Nieuwsgierig naar deze verhalen zoeken we bewoners op om te horen over hun leven in de wijk. Zo kwamen we ook bij Marianne van Duuren, een kleurrijke buurtbewoner, die aan de Zesde Haren woont.

Geen keuzestress

Maart 2023 - Voor moeder Maggy van de Vaart en haar twee dochters Esmée en Priscilla is het moment van kiezen daar. Hun huis aan de Eerste Haren wordt eind dit jaar gerenoveerd. Projectconsulent Sandra heet de familie van harte welkom in de zogeheten modelwoning.

Ik woon nu weer naast mijn ‘oude’ buren

Peter en Jenny van Pinxten woonden in een van de huizen die plaatsmaken voor de toekomstige nieuwbouw. Dat werd verhuizen ... gelukkig naar een huis in hun vertrouwde buurtje bij de Derde Haren.

Het is nu veel gezelliger hier

Diny woont aan de Vierde Haren en is sinds kort wereldberoemd in Den Bosch. Vorig jaar december tijdens de bewonersbijeenkomst over de ontwikkelingen in De Haren raakte ze aan de praat met een journalist van het Brabants Dagblad. Een paar dagen later stond haar verhaal paginagroot in de krant.

Het begint vaak met een praatje

Nicole de Koning loopt alweer een paar maanden rond in De Haren en ontmoet er veel bewoners. We zijn nieuwsgierig naar wat ze tijdens haar rondjes in de wijk allemaal hoort en ziet … en wat ze er uiteindelijk mee doet.

Tranen en Bossche Bollen

Gebiedsontwikkeling De Haren komt in een nieuwe fase. Tijd voor Mirjam Lamme om het stokje aan de nieuwe projectleider over te dragen. Ze kijkt terug op de afgelopen 2,5 jaar.: “Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”.

’t Harenhofje, iedereen is hier welkom … ook de vergeten groenten 😉

Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen.

Dit huis … liefde op het eerste gezicht

Petra van Hoof en haar zoon Michael trokken afgelopen zomer de deur van hun huis aan de Derde Haren dicht. Zij verhuisden naar de Tweede Haren om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw. Een hele klus. Projectconsulente Touria begeleidde hen bij het zoeken naar een nieuw huis.

Ze zijn allemaal zo lief

Fase 2 van de renovatie is begonnen. De start is bij de woningen aan de Vierde Haren. Truus Satters (74) woont daar al 44 jaar met veel plezier. Ze vertelt over haar voorbereiding op de renovatie en de keuzes die ze maakte.

We trokken aan de bel bij Zayaz … dat hielp!

Rensie van de Westelaken is één van de oprichters van stichting Bewoners Belangen Groep (BBG) De Haren. We spraken haar over het werk van de stichting en haar kijk op de ontwikkelingen in De Haren.

Die cv-ketels kon ik nog wel gebruiken

Bezige bijen Rick en Jolande Hessels-Verlouw hebben besloten een stapje terug te doen uit het vrijwilligerswerk. Ze willen zich meer op elkaar en op de familie richten, er vaker op uit trekken met de camper. Weg van de overvolle agenda. De renovatie van hun huis is achter de rug, dus…

Verhuizen van De Haren naar Hintham, wie had dat ooit gedacht?

Tini en Dymph Kennis wonen sinds een aantal weken in hun nieuwbouwappartement aan de Henri Bayensstraat in Hintham. Zij lieten hun huis aan de Derde Haren na zo’n 25 jaar achter en maakten plaats voor de nieuwbouw die daar op termijn komt.

Hier is ons thuis 

Middenin coronatijd afscheid moeten nemen van een geliefde én in diezelfde tijd horen dat er mogelijk nieuwbouw komt op de plek waar je woont. Het overkwam moeder Ans Aarsel – Van de Leemput,  dochter Angelique en kleindochter Naomi. Moeder en dochter vertellen hun verhaal.

Verse eitjes voor de harde werkers

De ontvangst is er één van onvervalste Bossche gastvrijheid. ‘Kom binnen, meidje, koffie, thee, zelfgebakken cake?’ Jan en Truus zijn bewoners van het eerste uur. Jan is druk op zijn ’landje’ bij volkstuin Pastoor Barten, Truus vertelt vrolijk honderduit. ‘Als ik te veel praat, moet je het maar zeggen hoor.’

Met praten en luisteren kom je een stuk verder!

Wijkbeheerder Max Kreekel is een nieuw gezicht in De Haren. Hij fietst nu zo’n drie weken rond in de wijk en mensen beginnen hem al te kennen. Zo ook mevrouw Van ’t Zand. Ze vertelt Max dat ze erg blij is met haar ‘nieuwe’ huis.

Het begint bij de bewoners

Uitvoerder André van de Sande en voorman Bart van Dinther – een bekend koppel in de wijk - sturen samen het renovatiewerk aan. Het werk verloopt soepel en dat is deels hun verdienste. Onder het genot van een vers kopje koffie vertellen zij over hun dagelijkse werk.

‘Goei’ mensen, ‘goei’ werk!

Maandagochtend, Derde Haren nummer 39. Het is er een drukte van jewelste. Vaklui lopen in en uit. Sandra, Trudy, Erik en Willem - samen verantwoordelijk voor een goed verloop van de renovatie in de wijk - praten elkaar in de keuken bij over de stormschade van het afgelopen weekend.

Alles weer als nieuw

Fariborz (‘zeg maar Fari’) ontvluchtte 33 jaar geleden de eerste Golfoorlog. De Iraniër zag zijn toekomst letterlijk in rook opgaan. Hij brak zijn studie af, vertrok hals over de kop en kwam uiteindelijk in Den Bosch terecht. In 2003 voegde Shirin zich bij hem.

Sloop, dat betekent nogal wat

Als je woning wordt gesloopt, is dat geen kleinigheid. Dat beseffen projectconsulenten Touria en Willemien maar al te goed. Zij begeleiden de huurders die de komende tijd hun huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Een pittige klus, maar des te fijner als het lukt.

Nieuwbouw biedt broodnodige woonruimte

De geplande nieuwbouw in de wijk maakt de tongen los. Bijna iedereen heeft er wel een mening over. En die horen we graag! Programmamanager Mirjam Lamme en ontwerper Stijn Heesbeen vertellen hoe zij samen met de bewoners tot een passend ontwerp komen.

De Haren: een veilig thuis voor mens en dier

In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan

Lekker duurzaam bezig!

In onze taal betekent Duurzaam: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’, 'grondstofbesparend’. Met de aanpak van de ruim 300 huizen in de wijk zetten we samen met bewoners een reuzestap op weg naar een duurzame wereld.

Het verhaal van mevrouw Overduin

Eind december 2021 - De huizen aan de Tweede en Derde Haren zijn voorzien van een nieuw ‘jasje’. De steigers zijn weer afgebroken. De bouwvakkers werken hun werklijstje af want de kerstvakantie staat voor de deur. De bouwvakkers én de bewoners is een paar weken rust gegund.