Een nieuw thuis in je eigen wijk
Kansen voor doorstromers in De Haren
De renovatie en verduurzaming van De Haren is in volle gang. Er komen zo’n 130 nieuwe woningen bij. Hard nodig in deze tijd van woningnood. En een mooie kans voor (oudere) bewoners die passender willen gaan wonen.
De nieuwbouw bestaat uit een aantal woningen en vier complexen met appartementen, vertelt programmamanager Merlijn Meeus. “De ontwerpen zijn uitvoerig met de bewoners besproken en hun opmerkingen zijn zoveel mogelijk meegenomen. Deze gaan vooral over toegankelijkheid, verkeer en privacy, zoals eventuele inkijk vanuit de appartementen in de woningen eromheen. Naast de praktische mogelijkheden zoeken we zo naar het beste van twee werelden. Voor alles zorgen we dat het een fijne wijk blijft, want zo ervaren bewoners De Haren zeker.”
Nieuwe plek gevonden
De 47 huishoudens van de woningen die gesloopt worden, hebben inmiddels allemaal een nieuwe woonplek gevonden, binnen of buiten de wijk. Een enkeling wacht nog tot de nieuwe woning beschikbaar is, verder is iedereen verhuisd. Een proces dat in het begin veel emoties opriep, maar uiteindelijk in goede harmonie is verlopen. Om de bewoners tegemoet te komen, zijn minimaal dertig appartementen beschikbaar voor doorstromers ín de wijk. Daarnaast houden we woningen vrij voor mensen uit de sloopwoningen, mochten zij straks toch liever terug willen.
Mes snijdt aan twee kanten
De Haren is een fijne wijk waar mensen vaak vele (tientallen) jaren wonen. Er groeiden heel wat kinderen op! In die eengezinswoningen wonen nu veelal 50-plussers, alleen of met z’n tweeën. “We willen hen de kans geven om door te stromen naar een appartement. Gelijkvloers en met voorzieningen op maat. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want hun woningen komen beschikbaar voor jonge gezinnen.” Merlijn benadrukt: “Maar het hóeft niet, het is geen verplichting. Zoals we dat steeds doen, gaan we ook hierover eerst in gesprek met een groepje bewoners. Daarna ontvangt iedereen een brief met uitleg en de mogelijkheid om zich in te schrijven.”
De spelregels
We verwachten zeker animo. Mochten er meer belangstellenden zijn dan het aantal beschikbare appartementen, dan krijgen huurders die het langst in de wijk wonen voorrang. En ook hier hebben de mensen uit de gesloopte woningen de eerste keuze. De eengezinswoningen die vrijkomen worden geadverteerd op WoonService.
“Zo dragen we weer een steentje bij aan de stad en regio én krijgen we meer jonge mensen in de wijk. De eerste reacties zijn positief. Natuurlijk komt er veel kijken bij verhuizen, zeker voor ouderen. Maar mensen kijken er ook naar uit: een nieuw thuis in je eigen wijk.”
bewoner Quincy
Quincy (26) woont in een eengezinswoning in De Haren. Tijdelijk, want haar woning wordt op termijn gesloopt voor de nieuwbouw. Net als veel jongeren is ze creatief in het zoeken naar manieren om haar leven zo in te richten dat ze bewust met spullen, tijd en geld omgaat. In haar blog vertelt ze over haar slimme, creatieve en geld besparende ideeën.