In De Haren wonen niet alleen mensen, ook dieren vinden er hun thuis. Naast de huisdieren, zoals honden en katten, leven er ook bedreigde dieren in het groen en in spouwmuren en onder daken. Veel verschillende planten- en dierensoorten zorgen ervoor dat de natuur tegen een stootje kan. Vandaar dat we sommige kwetsbare soorten, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen, moeten beschermen. In de Flora- en Faunawet (sinds 2017 Wet Natuurbescherming genoemd) is dit geregeld.
Ontheffing
Deze wet bepaalt dat wij als opdrachtgever bij renovatie en nieuwbouw, zoals we dat in De Haren uitvoeren, moeten voorkomen dat bedreigde dieren worden gedood of hun leefgebied aantasten. Een hele uitdaging. Om te mogen starten met de renovatie van de ruim 300 huizen moest er een ontheffingsaanvraag worden ingediend bij de overheid.
”Voor elke dakgoot of kier waar beschermde dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen zitten, moeten er vier tijdelijke nestkastjes komen. We hebben zo’n 400 tijdelijke nestkastjes hangen in de buurt.”
Frits Gigch, projectleider renovatie & verduurzaming De Haren
Frits, projectleider renovatie en verantwoordelijk voor de ‘uithuisplaatsing’ van deze diertjes: “Bij deze ontheffingsaanvraag moet er precies in kaart worden gebracht óf en zo ja wélke bedreigde diersoorten er in Frits, als projectleider verantwoordelijk voor de ‘uithuisplaatsing’ van deze diertjes: “Bij deze ontheffingsaanvraag moet er precies in kaart worden gebracht óf en zo ja wélke bedreigde diersoorten er in de wijk leven, op welke plek ze wonen, welke tijdelijke woonplek we voor ze hebben en naar welke plek ze terug kunnen verhuizen als het project klaar is.”
Tijdelijke en nieuwe huisvesting
Voor elke dakgoot of kier waar beschermde dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen zitten, moeten er vier tijdelijke nestkastjes komen. Binnen een straal van tweehonderd meter. Die kastjes moeten in ieder geval het hele broedseizoen blijven hangen. “Bij grote renovatieprojecten, zoals deze, kan dat een ingewikkelde puzzel zijn. In deze wijk hebben we zo’n 400 tijdelijke nestkastjes hangen in de buurt.”, vertelt Frits. De diertjes kunnen na verloop van tijd terugkeren naar een ‘nieuwbouwplek’ bij een van de huurwoningen. In de zijgevels worden nieuwe nestkasten voor de vleermuizen ingemetseld. De vogels krijgen een nieuwe stek in speciaal aangelegde gleuven – een soort postkasten – onder de dakpannen.
Voortgang project
Dat de wet een grote impact heeft op de voortgang van het project blijkt uit de ontdekking van een vleermuizenkolonie onder het dak bij een huis in de wijk. De renovatie van dit huis is hierdoor uitgesteld. Frits: “Totdat de vleermuizen zijn verhuisd doen we hier in ieder geval niets.”