Wat aandacht krijgt, dat groeit… zo blijkt als je naar het werk van de groep van zo’n 10 vrijwillige tuinmannen en -vrouwen kijkt. Zij onderhouden de biologische buurttuin ’t Harenhofje. Een plek waar mensen samenkomen voor een praatje, om wat lekkers te plukken of om een handje te helpen. Iedereen is er welkom. Tijd om er ook eens een kijkje te gaan nemen.
Woensdagmiddag, de poort van de tuin staat open. Om het hoekje bij de keet zitten Toos, Inge en Marianne aan de koffie. Ik word direct uitgenodigd voor een bakkie. De geur van verse preitjes dwarrelt mijn neus binnen. ‘Die hebben we net uit de grond gehaald”, wordt er gezegd.
Zaaien en oogsten
Toos geeft me een rondleiding. Ze wijst: “Hier staan de paprika’s, hier wortels, hier boerenkool….” Ik hoor ook namen van groenten voorbij komen waar ik nog nooit van heb gehoord, laat staan dat ik ze ooit heb geproefd. Vergeten groenten noemt Toos ze: palmkool, rammenas, aardpeer. Naast groenten en fruit staan er ook veel kruiden: mandarijnmunt, salie, basilicum, longkruid en nog veel meer. Toos zegt: “Wrijf maar eens over die bladeren, wat ruik je?” Het ruikt heel sterk naar curry. Vreemd … ik ken deze geur alleen uit een fles ha, ha.
Opbouwen
Het heeft heel wat inspanning gekost om de tuin in te richten. Toos: “In het begin was het behelpen. We hadden geen stroom en geen waterpunt. We haalden emmertjes water uit de sloot.” Stap voor stap en met hulp van de gemeente, Cello, Zayaz en veel bewoners uit De Haren, Donk en Reit ligt hier nu een heerlijke tuin. Met bakken en perken vol groenten, vijvertjes, kassen, schuurtjes een mooi terras en een heuse keet. “We zijn ontzettend blij met onze keet. Die kregen we jaren terug van Zayaz. Toch zoeken we een ‘nieuwe’ want het dak lekt en het hout is rot. Dus als je nog iets weet!” Tot die tijd lapt vrijwilliger Kadir ‘m steeds weer op met stukjes hout en zeil.
Zoveel meer dan een tuin
De tuin is al die jaren zoveel meer dan alleen een tuin. Het is een plek waar mensen even naartoe kunnen wandelen voor een praatje of een kopje verse soep, gemaakt van groenten uit de tuin. Het is ook een plek waar kinderen leren over alles wat groeit en bloeit. De mensen hebben er aandacht voor elkaar. Toos: “We helpen elkaar ook echt. Zeker nu steeds meer mensen het niet zo breed hebben. We krijgen veel spulletjes en zoeken er altijd weer een goede bestemming voor.” Marianne valt haar bij: “We willen hier ook graag een verspillingskast bij de poort. Hierin kunnen buurtbewoners dan spulletjes, die ze zelf niet nodig hebben, neerleggen voor andere buurtbewoners. Dus we gooien niets weg, dat is zonde. Je kunt er beter iemand blij mee maken toch?! Mocht er nog iemand zijn die een waterdichte kast heeft om daarvoor te gebruiken houden wij ons daarvoor aanbevolen.”
Van en voor de buurt
Langzaamaan wordt de tuin winterklaar gemaakt. “Dan kunnen we er in het voorjaar weer tegenaan. Ik hoop dat steeds meer mensen komen genieten van de tuin. Of ze nu voor een praatje komen of om te tuinieren, dat maakt niet uit. Iedereen is welkom!”, lacht Toos hartelijk.
Het was een leuke en leerzame middag. We nemen afscheid. Inge neemt de jonge preitjes mee naar huis, dat wordt smullen!
Wees welkom
Buurttuin ’t Harenhofje op de hoek van de Vijfde en Zesde Haren. Heb je zin om te tuinieren of vind je het gewoon leuk om andere buurtbewoners te ontmoeten in de tuin. Kom dan op woensdag- of zaterdagmiddag naar ’t Harenhofje. De tuin is open van 13.00 – 16.00 uur.
Spullen over?
Heb je spullen waarvan je denkt dat wij deze kunnen gebruiken. Geef het dan aan ons door via buurttuinen.idee@gmail.com Een van onze vrijwilligers neemt dan contact met je. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen bij onze tuin.