Bewoner Ilse Sterk kwam als winnaar van onze Facebookactie uit de bus. De prijsvraag was Hoeveel zonnepanelen zijn er op de daken van de 250 gerenoveerde woningen (fase 1 en 2) gelegd? In totaal plaatsten we 1592 panelen. Ilse zat er maar 85 naast en won daardoor een VVV-bon, die we persoonlijk bij haar langsbrachten. Eenmaal voor haar deur bleek tot onze verbazing dat haar woning niet was gerenoveerd en er ook geen zonnepanelen op het dak lagen. Waarom niet? Daar kwamen we snel achter.
Mooi verhaal
“Oh, ken je dit verhaal niet?”, grinnikt Ilse, “er is hier zeker wel gerenoveerd. Ik heb een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Binnen is alles gedaan. Alleen buiten niet, want ik heb een vleermuizenfamilie onder mijn dak.” Dat verhaal kennen we inderdaad, nu weten we ook wáár de beestjes wonen. Of woonden, want misschien zijn ze inmiddels verhuisd.
De vleermuis is een beschermde diersoort. De Natuurbeschermingswet bepaalt dat als de beestjes ergens wonen, je ze met rust moet laten. Dit betekende dus dat de buitenrenovatie bij Ilse niet kon worden uitgevoerd. Ilse: “Ook al ben ik bang voor vleermuizen, ik ben ook een dierenliefhebber, dus ik begrijp het wel. Mijn angst komt waarschijnlijk door die keer dat ik vroeger ineens drie vleermuizen in mijn slaapkamer had, niet echt fijn.”
“Ook al ben ik bang voor vleermuizen, ik ben ook een dierenliefhebber.”
Ilse
Tijdelijke en nieuwe huisvesting
Voor elke dakgoot of kier waar beschermde dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen zitten, moeten er vier tijdelijke nestkastjes komen. Binnen een straal van tweehonderd meter. Die kastjes moeten in ieder geval het hele broedseizoen blijven hangen. “Bij grote renovatieprojecten, zoals deze, kan dat een ingewikkelde puzzel zijn. In deze wijk hebben we zo’n 400 tijdelijke nestkastjes hangen in de buurt.”, vertelt Frits, projectleider renovatie & verduurzaming in de wijk. De diertjes kunnen na verloop van tijd terugkeren naar een ‘nieuwbouwplek’ bij een van de huurwoningen. In de zijgevels worden nieuwe nestkasten voor de vleermuizen ingemetseld. De vogels krijgen een nieuwe stek in speciaal aangelegde gleuven – een soort postkasten – onder de dakpannen.
Buitenrenovatie wel of niet?
Fijn dat Ilse zoveel begrip heeft voor de situatie. Ilse: “Ik hoop natuurlijk wel dat de renovatie alsnog doorgaat. Een jaar geleden hebben ze met een camera in de spouw gekeken. Toen waren er geen vleermuizen te zien. De zwarte puntjes op de gevel, dat schijnt vleermuispoep te zijn. Of ze er nu nog wonen weet ik niet. Een commissie doet onderzoek. Hopelijk zijn ze snel vertrokken, want dan kan mijn huis alsnog worden gerenoveerd en kan ik zonnepanelen krijgen. Scheelt me toch veel in energiekosten begrijp ik van andere bewoners. Als de beestjes niet op tijd weg zijn dan hoop ik dat Zayaz toch iets regelt en dat ik toch zonnepanelen krijg en dat ik samen met de buren mijn gevelpanelen een kleurtje kan geven die bij de gerenoveerde woningen in de buurt past. We zullen zien.”
Fijn wonen
Op de vraag of Ilse fijn woont in De Haren zegt ze volmondig ‘ja’: “Ik woon hier al 25 jaar. Het is een fijne, gemêleerde wijk. Er woont hier van alles, en dat kan goed samen. Ik heb geen auto en hier is alles dichtbij, dus dat is makkelijk.” Nieuwsgierig naar haar sociaal leven in de wijk zegt ze: “Ik werk 36 uur per week bij de Maatschappelijke Opvang en heb het vrij druk. Als ik later meer tijd heb, zou ik wel vrijwilligerswerk in de buurt willen doen.” Ilse is dus niet alleen een dierenliefhebber…
We bedanken haar voor haar verhaal en hopen met haar dat de vleermuizen snel verhuizen.